Bronsvrål för Perseus Karlström. Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörliga bilder SVT

Historiskt VM-brons till Karlström

Uppdaterad
Publicerad

Perseus Karlström klarade av värmen i Doha galant. I den 30-grader varma natten så gick han in på en tredjeplats i 20 kilometer gång, och säkrade sin första mästerskapsmedalj i karriären.

– Strålande insats av Perseus, säger SVT Sports expert Birger Fält.

Favoriten Toshikazu Yamanishi från Japan kunde Karlström inte rå på. Japanen tog tidigt en betryggande ledning som han bevakade ända in i mål. Istället fick Karlström fokusera på andraplatsen. Och den såg han länge ut att kunna ta enkelt.

Men med ett par kilometer kvar tröttnade han rejält, och ryske Vasiliy Mizinov tog in sekund för sekund i de sista kilometerna. Och när det var en kilometer kvar så gick han även om svensken. Karlström såg då väldigt trött ut i jämförelse med Mizinov, och silvermedaljen var förlorad.

Trots trötta ben så var han ändå tillräckligt pigg för att ta bronset, vilket var den första svenska VM-medaljen på herrsidan. I mål tog Karlström sig på 1.27,00, elva sekunder efter Mizinov och 26 sekunder efter Yamanishi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet