Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

VM-silver till Armand Duplantis efter finalrysare

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis är näst bäst i världen på stavhopp. Finalen blev ett enda stort drama mot amerikanen Sam Kendricks. Kombattanterna tvingade upp ribban på 6,02, men då ingen av dem löste höjden gick guldet till amerikanen som hade en färre rivning under tävlingen.

– Jag gav allt jag hade idag, säger Armand Duplantis till SVT Sport.

Armand Duplantis hoppade 6,05 i EM-finalen i Berlin för ett år sedan och kunde där titulera sig som bäst i Europa.

Nu kan den 19-årige svensken även titulera sig som näst bäst i världen.

I dag blev det silver på världsmästerskapet i Doha efter en riktig rysarhoppning där ribban tvingades upp på 6,02.

– Jag gick ut där i dag och gav allt jag hade. Kendricks förtjänar att vinna, han gjorde det bäst, men jag gjorde det bästa jag kunde. Jag ska inte stå här och gnälla över ett silver, jag är trots allt bara 19 år. Det ska man inte ta för givet, jag är glad just nu, säger Duplantis till SVT Sport.

Svensken stod över ingångshöjden på 5,55 och tog sig istället enkelt över 5,70 i första, likaså på 5,80. Det gjorde även värsta konkurrenterna amerikanen Sam Kendricks och polacken Piotr Lisek.

Men trion var ensamma om att lösa höjden och redan där var medaljerna ordnade. Sedan blev det spännande.

Klarade i sista

Alla tre rev första försöket på 5,87, innan Duplantis och Lisek löste det i andra.

För Kendricks behövdes ett tredje försök innan även han var över.

När ribban sedan höjdes till 5,92 tog amerikanen tillbaka initiativet när han tog det i första försöket, samtidigt som de andra rev. Lisek valde att spara sig till 5,97 medan Duplantis bytte till en styvare stav och löste höjden i ett pressat läge i sista försöket.

– Mondo är half man half amazing, utbrister experten Alhaji Jeng i SVT.

Hoppet innebar att Lisek behövde klara 5,97, men polacken klarade inte höjden och därmed var silvret ordnat för Duplantis.

Behövde klara 6,02

Men för att ta sig förbi Kendricks behövde 19-åringen klara 5,97, och i det tredje och sista hoppet löste Duplantis det, med ordentligt darr på ribban.

– Jag blev trött av att klara 92 och 97 i sista. Men att klara de höjderna i sista försöket på ett stort mästerskap, den känslan går inte att förklara, den går inte att slå. När jag lägger av som stavhoppare är det den känslan jag kommer sakna mest, säger Duplantis.

När sedan Kendricks gjorde samma var ribban hips vips uppe på 6,02. Amerikanen hade dock fördelen att Duplantis behövde klara för att guldet skulle rinna honom ur nävarna. När ingen av dem löste höjden gick guldet till USA.

Duplantis fick därmed nöja sig med silverpengen. Sam Kendricks är därmed den första manliga stavhopparen att försvara ett VM-guld sedan Sergey Bubka 1997.

– Mondo pushade oss upp på de här höjderna. Jag är imponerad över honom. Det var läskigt jämnt i dag, säger Kendricks.

Minns tillbaka till Duplantis EM-guld:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.