Foto: TT Nyhetsbyrån

Wada vill stänga av rysk friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Antidopningsorganisationen Wada vill stänga av Rysslands friidrottsförbund för omfattande dopning. Organisationen vill inte se några ryska friidrottare i OS i Rio nästa år. Wada publicerade under måndagen en rapport som ”identifierade systematiska fel inom IAAF och Ryssland”.

– Vår rekommendation för 2016 är att det inte ska delta några ryska friidrottare vid OS i Rio. Vi hoppas att det ryska friidrottsförbundet frivilligt tar det här steget. De borde ta chansen att få till ett helt nytt ramverk kring sin friidrott, säger Wadas förre ordförande Dick Pound som har lett undersökningen under dagens presskonferens i Geneve.

Pound understryker att dagens rapport enbart handlar om Ryssland och friidrott.

Stefan Holm, olympisk guldmedaljör i höjdhopp 2004 och numera ledamot i IOK:s aktiva råd, förvånas över hur omfattande den ryska, systematiska dopningen verkar vara enligt Wadas utredning.

– Största skandalen någonsin inom friidrotten, säger han till SVT Sport.

Krav på livstid för fem ryska aktiva

Wada kräver att fem ryska friidrottare och lika många tränare stängs av på livstid. Två av de aktiva är guldmedaljören på 800 m vid London-OS, Maria Savinova och bronsmedaljören Jekaterina Poistogova.

Wada anser att London-OS 2012 blev ”saboterat” av dopade aktiva och önskar också att Moskvas dopningslabb blir av med tillståndet.

Chefen för Moskvalabbet, Grigorij Rodchenkov, ska personligen ha gett order om att förstöra över 1 400 prover tre dagar innan Wada skulle komma på besök i december förra året.

Hemligstämplad del ska överlämnas till Interpol

Wada (=World Anti-Doping Agency) publicerade under måndagen en rapport som ”identifierade systematiska fel inom IAAF och Ryssland”. I rapporten framkommer även misstankar om utpressning, mörkläggning och mutor. En del av rapporten är hemligstämplad och kommer att lämnas över till Interpol för vidare brottsutredning. Även kapitlet om ännu inte avgjorda fall är sekretessbelagt.

Tackar tyska ARD för genombrottet

– Mycket av det som vi fått reda på har varit obehagliga överraskningar för oss. De ryska myndigheterna måste på olika vis och nivåer har känt till det här. Det är omöjligt att de varit ovetande, säger Pound, som tackar det tyska tv-bolaget ARD och visselblåsare inom det ryska systemet för att avslöjandet gått  att genomföra.

IAAF:s ordförande, den förre storlöparen och OS-generalen för London, Sebastian Coe, togs på sängen när nyheten läckte ut under helgen. Han tror inte på att stänga av Ryssland.

– Jag tror mer på engagemang istället för att isolera länder, sa Coe under gårdagen.

Ex-höjdaren Diack avstängd av IOK

Den förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, greps i förra veckan och anklagas för att ha tagit emot mutor på motsvarande 10 miljoner kronor. I dag stängde IOK:s etiska kommitté av Diack under tiden som utredningen mot honom pågår.

Wadas rekommenderade avstängning av Rysslands friidrottsförbund skulle innebära att inga ryska friidrottare får medverka vid IAAF-sanktionerade evenemang, till exempel OS, VM och EM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer