Julius Yego. Foto: TT Nyhetsbyrån

Monsterkast av Yego – Amb elva

Publicerad

Kim Amb hade det inte lätt inne i fågelboet i Peking och inte blev det lättare att samla sig när Julius Yego, som kastade före Amb, smällde till med 92,72.     

Efter två misslyckade försök av Kim Amb hade han ett kvar för att få fortsätta och kasta vidare i spjutfinalen, Amb hade noterats för 77,38 och 75,77.         

Som uppladdnig inför de sista fick Amb bevittna det längsta kastet på 14 år. Kenyanen Julius Yego fick till ett drömkast som mätes till 92,72. Han är därmed tredje bäst genom tiderna.

– Yegos kast tog nog musten ur tävlingen, sa SVT:s expert Anders Gärderud om kastet.

Ambs sista kast blev också misslyckat och trots en ökning, till 78,51, slutade han elva.

– Det är inte lätt att gå in efter Yego som gör ett sådant kast, sa Ambs tränare Björn Amb.

Kim Amb har haft en tuff säsong med snålt med kast under träning och han är även nyligen opererat en axel.

– Det håller inte att bara kasta på träning, alla riktiga kast han gjort har varit under tävling, säger tränare Amb.

Nordiskt på pallen

Det blev en jämn final i övrigt, med tio av tolv finalister som kastade över 80 meter. Men silvret gick till Ihab Abdelrahman El Sayed från Egypten med ett kast på 88,99. På tredjeplats blev det finskt, Tero Pitkämäki kastade 87,64 men det var bara 23 centimeter ner till fyran som blev tysken Thomas Röhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friidrotts-VM

Mer i ämnet