Tog SM-guld: ”Ganska hårda mot varandra”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången är inomhusvarianten av ultimate frisbee med i SM-veckan. Fyra damlag och fyra herrlag gjorde upp om varsin guldmedalj i Ljusne idrottshall. Stockholmslaget Valkyria tog hem sitt första SM-guld och Viksjöfors IF tog sitt första SM-guld för ultimate frisbee.

Viksjöfors är en liten ort i Hälsingland med knappt 250 invånare. Även om frisbeeklubben funnits i Viksjöfors namn ända sedan 80-talet, är det inte en enda spelare som vare sig bor där eller har någon koppling dit.

– Ingen bor där eller kommer där ifrån. Genom åren har vi varit där och jobbat på olika bingoallianser för laget, säger lagets profil Calle Kopparmalms.

Även om det är Edsbyn som är föreningens huvudort har Viksjöfors blivit ett hett namn inom ultimate. När föreningen grundades 1984 fanns det flera discipliner i föreningen. I dag är det bara ultimate frisbee som finns kvar. Trots att klubben börjat om på nytt fick namnet Viksjöfors leva vidare.

– På 80-talet var klubben duktig och gjorde sig ett namn så vi ville bevara namnet, säger Calle Kopparmalms.

Många av spelarna har spelat ihop sedan barnsben vilket gör laget synnerligt samspelta.

– Vi var ett gäng som växte upp på samma runda i Edsbyn och vi gjorde allt ihop. Allt från att spela fotboll till tjuv och polis, säger Calle Kopparmalms.

Laget bor på flera orter

Drygt 20 år senare är laget utspritt. Ungefär hälften av laget bor i Edsbyn och hälften i Stockholmstrakten.

– När vi ses är det alltid kul och precis som vanligt, säger Calle Kopparmalms.

Många av spelarna har ändå sina rötter i Edsbyn och kommer hem till storhelger.

– Vi kan ha galet bra träningar runt jul. Vi är nog ganska hårda mot varandra också och det har hänt att folk har lämnat träningen i frustration, säger Anders Dahlberg.

Anders och Calle är bröder och är några av dem som spelat i dryga tjugo år i klubben. På senare år har laget även plockat in talanger utifrån. 2010 plockades ett antal killar från Linköping och Viksjöfors slog igenom både i Sverige och i Europa.

– Vi har vunnit en del stora tävlingar och mästerskap, men inget officiellt SM-guld inomhus, säger Calle Kopparmalms.

Senast laget spelade en match med tung innebörd var det mot Örebro. Viksjöfors ledde stort med 10-4, men tappade sin ledning och förlorade matchen.

– Det var riktigt surt, det vill vi inte göra om, säger Calle Kopparmalms.

Vann med uddamålet

I SM-finalen i Ljusne idrottshall blev det återigen Örebro som stod för motståndet.

Viksjöfors var revanschsugna, men det var även Örebro. Matchen var oerhört jämn med högt tempo och många man mot man situationer.

Efter att båda laget missat flera chanser att avgöra matchen lyckades Viksjöfors till slut avgöra matchen till sin fördel då de vann med 13-12.

– Det är sådan glädje och lättnad, säger Calle Kopparmalms.

Valkyria vann damernas final

I damfinalen möttes de förhandstippade favoriterna Valkyria också Örebro. Uppsala var tippad att gå till final, men slogs ut av Örebro i kvalet.

Matchen var inledningsvis jämn och båda lagen visade att de gick för guldet. Till slut tappade dock Örebro och Valkyria drog ifrån poängmässigt och vann med 13-7.

 – Jag är superglad och fortfarande lite adrenalinstinn, sade Valkyrias Sarah Eklund direkt efter matchen.

Guldet var Valkyrias första SM-guld och nu hoppas Sarah Eklund på fler.

– Det betyder jättemycket och är väldigt inspirerande.

Det här är ultimate frisbee

Lagen spelar med fem spelare på planen. Matcherna spelas utan domare och spelarna ansvarar själva för att reglerna upprätthålls. Sportsmannaandan är hög och begreppet Spirit of the Game präglar idrotten. Efter matchen betygsätter varje lag sin motståndare skriftligt i Fair Play via ett formulär.

Inomhus spelas ultimate frisbee på en yta motsvarande en handbollsplan med tre olika zoner: två målzoner och en mittzon.

När en spelare fångar frisbeen i motståndarens målzon blir det mål eller poäng. Den som fångar frisbeen i målzonen är målgöraren och den som passat målgöraren har gjort en assist.

Flest poäng vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.