Alex Schwazer besökte, precis som Zlatan Ibrahimovic, San Remo-festivalen tidigare i år. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-mästaren Alex Schwarzer förlorade dopningsdom

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren i gång från 2008, Alex Schwazer, förlorade den dopningsöverklagan som han tagit till skiljedomstolen Cas. Den slår fast den åttaåriga domen som gäller till 2024.

36-årige Schwazer tog guldet på 50 km i Peking 2008 men stängdes 2012 av i nästan fyra år för bloddopning. Han var tillbaka  2016 men stängdes sedan av i åtta år efter att ha lämnat ett dopningsprov som innehöll spår av anabola steroider.

En italiensk domstol frikände Schwazer för den domen i februari och han ville få domen prövad även internationellt.

Fortsatt att träna inför OS

”Cas har avvisat en brådskande begäran om ett provisoriskt lyftande av domen efter en skrivelse som lämnats in av Alex Schwazer. Han begärde att Cas skulle besluta om att den åttaåriga domen upphävdes”, skriver Cas i sin dom.

Schwazer har under processens gång fortsatt att träna för att vara redo för OS. Han har nu vänt sig till Schweiz högsta domstol, som dock ytterst sällan tar upp Cas-domar.

– Jag vill sluta min karriär när jag vill, sade han efter den friande domen i februari.

SVT Sport förklarar: Sant eller falskt om anabola steroider

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.