Perseus Karlström försvarade sin EM-titel på 20 km. Foto: Bildbyrån/Europeiska friidrottsförbundet

Karlström historisk med att försvara EM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Perseus Karlström försvarade sitt EM-guld på 20 km gång i Podebrady, Tjeckien. Därmed är han den förste som gör det i EM-historien.

Salih Korkmaz tog en tidig ledning och gick solo ett 20-tal sekunder före den stora klungan men blev infångad.

– Om det var någon som skulle försöka rycka i början så var det Salih Korkmaz eftersom han kört den taktiken förut. Han är ju väldigt bra och det blev ett pressat läge direkt från start och jag kunde aldrig slappna av och känna mig bekväm. Dessutom var jag tvungen att dra klungan, vilket var jobbigt, ett av mina tuffare lopp som jag vunnit, säger Karlström till SVT Sport och berättar att det var lite kris med kramp i bröstet vid 14-16 km där man kom ikapp Korkmaz.

– När vi kom ikapp honom förstod jag att han var rökt, säger Karlström.

Vann på nytt mästerskapsrekord

De sista hundratalet meterna tog Karlström på sig en blågul vikingahjälm i tyg och svepte in sig i den svenska flaggan när han bröt mållinjen efter 1.18.54. Han tog sedan ett par joggingsteg för att fira triumfen. Tiden är även mästerskapsrekord.

– Det var en grej jag kom på vid EM för två år sedan och det är kul att göra något annorlunda, förklarar Karlström.

När gångarna gick ut på det näst sista 1 km-varvet hade han spanjoren Alvaro Martin i ryggen. Karlström satte då in stöten och fick en lucka som vid varvningen med en kilometer kvar hade växt till nio sekunder.

Karlström vann till slut med säkra 20 sekunder före Martin i det försommarvarma Tjeckien.

– Jag slog spanjorerna på fingrarna i dag och ska ge japanerna en match, säger Karlström och blickar fram emot OS i Tokyo i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.