Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Perseus Karlströms upplopp och glädjen efter målgång Foto: Eurosvision Sport

Perseus Karlström tog guld på lag-VM i gång

Uppdaterad
Publicerad

Perseus Karlström visar fin form.

I dag tog han guld på lag-VM:s individuella 20 km-lopp.

Det är hans andra VM-guld – och han skickar nu en pik till konkurrenterna inför OS.

– De får nog åka hem och fundera på vad de ska göra för att kunna utmana, säger han.

Den svenske gångstjärnan, som tidigare bland annat har fyra medaljer från friidrotts-VM, bildade ganska tidigt en tätduo tillsammans med spanjoren Paul McGrath.

Med ett par kilometer kvar på de turkiska vägarna ryckte dock 33-åringen ifrån spanjoren, och gick i mål 25 sekunders marginal före McGrath.

”En av mina bättre prestationer”

Därmed lyckades Karlström för andra gången i karriären ta ett guld på lag-VM. 2022 vann han 35 km.

– Vanligtvis så kan det här loppet vara ett av de tuffare, för varje land får ställa upp med fem aktiva. Så det är betydligt mer bredd från de stora nationerna (jämfört med friidrotts-VM eller OS, reds anm), säger Karlström till SVT Sport, och fortsätter:

– Startlistan inför den här tävlingen var helt sjuk, när man tittar på bredden. Så det är definitivt en av mina bättre prestationer.

Vad betyder det att få det här formbeskedet, inför OS i sommar?

– Jätteviktigt! Den här tävlingen har jag rankat som en femma, precis som OS, för hur viktig den är inför säsongen. EM är bara en fyra, till exempel.

– Så det var väldigt viktigt för att få ett bra lopp. Så vi gick in stenhårt i träningen för att det skulle fungera. Riktigt schysst att det fungerar och att jag kan ta hem det här loppet.

Skickar pik till konkurrenterna

Karlström var så pass överlägsen att han innan målgången kunde ta på sig en blågul vikingahjälm, och jublade stort när han korsade mållinjen med den svenska flaggan i händerna.

Och Karlström skickar nu en passning till sina konkurrenter.

– Jag kommer nog hålla favoritskapet inför OS, bland mina konkurrenter. De får nog åka hem och fundera på vad de ska göra för att kunna utmana, säger han, och lägger till:

– Om jag har en vanlig dag på OS så bör det räcka till medalj. Definitivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.