Anders Hansson på VM i London 2017 Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-gångare död – blott 28 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske VM-gångaren Anders Hansson, som tävlade för Sverige vid VM i London 2017, är död. Han blev 28 år gammal efter att ha förgäves kämpat med en hjärntumör. I fredags gav kroppen upp.

– Han var ung och vältränad så det tog åtta timmar innan vi inte kände hjärtat mer, han gick en femmil till helt enkelt. Det sista han gjorde var att inte ge upp, säger hans pappa Börje Hansson till Expressen.

Hansson diagnostiserades med en hjärntumör i januari 2019. Han opererades och påbörjade då en cancerbehandling. 

Men Hansson gav inte upp satsningen på sin sport. Han tävlade bland annat i Finnkampen hösten 2019 och var med på inomhus-SM så sent som i februari i år. Då vann han guld.

Han var färdigbehandlad och hade hopp om livet men på försommaren hittades nya tumörer, skriver Svenska gång och vandrarförbundet.

Det visade sig vara obotligt. Sedan dess har han utkämpat en kamp men i fredags tvingades hans kropp ge upp.

Hansson gjorde sitt första internationella mästerskap som 17-åring vid ungdoms-VM i Italien 2009. Han vann sitt första SM-guld som senior vid inomhus-SM i Växjö 2014. 2017 gjorde han sitt andra VM i London. Hansson blev 27:a på 50 km på personbästa 3.58.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.