Den gröna kavajen bärs endast av medlemmar eller tidigare mästare, och får inte lämna området. Undantaget är den regerande mästaren som får ha med sig jackan utanför grindarna under ett helt år. Foto: TT

10 saker du inte visste om Masters

Uppdaterad
Publicerad

The Masters avgörs på mytomspunna Augusta National – en bana med mängder av regler som du inte hittar på någon annan tävlingsbana på tourerna. Här är några av sakerna du kanske inte visste om banan och tävlingen.

1. Över och under par

Det var grundaren Clifford Roberts som 1960 presenterade gröna siffror för ett resultat över par, svart för par och röda siffror för spel under par. Det gjorde ledartavlorna lättare att läsa och blev sen standard i golfvärlden. Ledartavlor för publiken på plats var förresten även det en uppfinning från Augusta National.

The Masters

2. Sommarstängt

Augusta National är stängt mellan maj och oktober, då det anses för varmt för att spela golf i Augusta. Enligt klubbledningen.

3. Gisslandrama

En oktoberdag 1983 kraschade en man vid namn Charles Harris in genom stora entrén, med sin bil, och tog med vapen flera personer som gisslan i klubbshoppen. Ute på hål 16 fanns president Ronald Reagan som gäst, och Harris ville träffa honom. Efter två timmar var dramat över. Skott avlossades och en glasruta med kulhål sägs ha sparats för eftervärlden. 

4. Kor och krigsfångar

Under det andra världskriget betade ett mycket stort antal kor på golfbanan. Även kalkoner hölls på området. När golfbanan efter kriget skulle restaureras användes tyska krigsfångar från ett närliggande läger som arbetskraft.

5. Världen ser på

Masters visar på tv i 200 länder. Det var tv som gjorde turneringen populär och Augusta National till en maktfaktor.

6. The Invitation Tournament

Den första turneringen 1934 kallades Augusta National Invitation Tournament. Att det ens blev en turnering beror på att legendaren Bobby Jones fick Nej att arrangera en US Open i Augusta, så han skapade sin egen turnering. Först 1939 ändrades namnet till Masters.

7. Spring inte!

Det finns en rad förbud för publiken att ha i åtanke. Man får inte ha med mobiler eller kameror, man får inte springa och man får inte ligga i gräset. 

8. Död arkitekt

Välkände Alistair McKenzie ritade de 18 hålen men dog strax före den första turneringen och såg aldrig banan under tävling.

9. Läktare – javisst

Historiens första läktare för publik användes i Masters. Men hål 18, där det avgörs, saknar läktare. 

10. Den gröna kavajen

Bärs endast av medlemmar eller tidigare mästare, och får inte lämna området. Undantaget är den regerande mästaren som får ha med sig jackan utanför grindarna under ett helt år.

KLIPP: Peter Hanson om Tiger Woods comeback: ”Mycket förvånad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet