15 år sedan Sörenstam bröt barriären – tävlade mot herrarna

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 maj 2003 peggade Annika Sörenstam upp i PGA-tourtävlingen The Colonial i Texas. Det var en historisk händelse – att en kvinna tävlade mot de bästa herrgolfarna på samma villkor. Den svenska superstjärnan skapade hysteri inom golfvärlden och allas blickar riktades på den svenska golflegendaren.

Ingen kvinnlig golfare hade spelat på herrarnas PGA-tour på 58 år. Nu var golfvärlden redo igen. Och det krävdes en gigant inom sporten för att de skulle ske utan att bara ses som ett PR-jippo. Världsettan Annika Sörenstam, då 32 år,  hade varit totalt dominerande på damernas tour året innan Colonial och vunnit 13 tävlingar.

Det fanns dock många som inte gillade att Sörenstam tävlade mot herrar.

– Jag vill att hon ska missa kvalgränsen. Varför? För hon hör inte hemma här, sa stjärnan Vijay Singh till AP dagarna före tävlingen.

– Det stinker av publicitet, sa en annan manlig spelare Nick Price.

Det hela slutade med att Sörenstam inte klarade cutten, kvalgränsen, efter två dagars spel. Men svenskan gjorde inte på något sätt bort sig. Ett över par första varvet och fyra över andra dagen. Hon slutade 96:a och hade många herrar bakom sig i resultatlistan.

Med en lite mer het putter hade det kunnat sluta betydligt bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.