17-åringen slåss för medaljer för Sverige i EM-golfen

Publicerad

En av Sveriges mest lovande golfspelare är med när den historiska första upplagan av EM i laggolf ska avgöras i Skottland. 17-åriga Julia Engström.
– Det ska bli jättekul att vara med. Det skulle vara stort att vara med och spela hem en medalj till Sverige, säger Julia Engström till SVT Sport.

Julia Engström trivs på de brittiska öarna. Det var här som hon för två år sedan, som 15-åring, blev den yngsta spelaren någonsin att vinna British Open för amatörer.

Nu gör hon sitt första år som proffs och ska nu tillsammans med Johanna Gustavsson tävla för Sverige i lagtävlingen.

– Det är en lång och tuff bana med hårda greener men jag ser framemot utmaningen tillsammans med Johanna. Och Solheim Cup ska ju spelas här nästa år och det är ett mål för mig att kvala in till den tävlingen, säger Julia Engström till SVT Sport.

– Det ska bli jättekul att vara med. Det är inte så ofta vi spelar lagtävling för Sverige och det skulle vara stort att vara med och spela hem en medalj till Sverige.

Fem svenska lag

EM-golfen avgörs på klassisk golfmark, Gleneagles Golf Club 75 km nordost om Glasgow, en bana som även stod som värd för Ryder Cup 2014. Men nu är det EM för lag som gäller och det är en historisk tävling eftersom det blir första gången som kvinnliga och manliga proffsgolfare tävlar på samma bana samtidigt. 

Sverige har fem stycken tvåmannalag med, tre på damsidan och två på herrsidan. De är indelade i grupper om fyra lag i varje grupp och för att avancera till söndagens slutspel måste de vinna gruppen. Formatet är matchspel fyrboll bästboll.

”Några galna dygn”

I gruppspelet slipper Julia och Johanna möta förhandsfavoriterna från Storbritannien veteranen Dame Laura Davies och Georgia Hall som vann sin första major förra veckan Womens British Open.

– Det har varit några galna dygn med lite sömn men en dröm som gick i uppfyllelse och nu ser jag framemot att representera Storbritannien ihop med Laura Davies. Det kommer bli roligt och förhoppningsvis sätter vi ofta upp bollen nära pinnen. Jag känner till Julia och Johanna väl har spelat med dem några gånger och jag önskar de lycka till den här veckan, säger Georgia Hall till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer