Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ludvig Åberg tackade nej till ett jättebud från LIV-touren. Foto: Bildbyrån

Svenske golftalangen Ludvig Åberg avslöjar jättebudet från LIV: 26 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober som det rapporterades att världens bäste amatörgolfare Ludvig Åberg, 23, fick ett jätteerbjudande av den kritiserade saudistödda LIV-touren.

Nu avslöjar svensken för SVT Sport vilken summa det faktiskt handlade om.

– Jag erbjöds 2,5 miljoner dollar för ett tvåårskontrakt, säger Åberg i SVT-dokumentären ”LIV eller Död?”

Expressen var först att skriva om Ludvig Åbergs LIV-erbjudande. Men summan som uppgavs var rejält sockrad, 150 miljoner kronor, och Åberg fick gå ut och säga att det inte stämde.

När SVT Sport träffar Ludvig Åberg hemma i Eslöv berättar han om när en representant från LIV-touren tog kontakt med hans coach på en collegetävling i våras. Tränaren hänvisade till att skicka mejl i stället. Och i mejlkorgen fick han sedan två erbjudanden.

– Antingen att spela de tre eller fyra första tävlingarna 2022 och få 100 000 dollar per tävling eller att skriva på ett tvåårskontrakt och få 2,5 miljoner dollar.

Ångrar sig inte: ”Inte en sekund”

Vad var din första tanke?

– Röda flaggor, det här är inget bra. Vi förstod att potentiellt skulle jag kunna bränna väldigt många broar och det var jag inte intresserad av.

Har du ångrat dig någon gång efteråt?

– Nej, inte en sekund faktiskt. Det viktigaste för mig är att må bra. Det var ju en del collegespelare som tackade ja, och finansiellt kanske de inte ångrat sig, men de har ju potentiellt bränt många broar.

– Om 5 år eller 10 år vill jag inte titta tillbaka på detta och ångra mig.  I mitt huvud är inte det (LIV-touren) ett riktigt rätt sätt att tävla och spela på.

”Livsförändrande pengar egentligen”

– Ända sedan jag var här ute (pekar ut på hemmabanan i Eslöv) och puttade som liten så hade jag ofta en putt för att slå Tiger i US Open eller slå Henrik Stenson på Masters eller vad som helst. Att ge upp det var jag inte beredd att göra.

Men det är 26 miljoner kronor vi pratar om...

– Det är klart att det var summor som jag aldrig sett tidigare så det är klart att man höjde ögonbrynen lite. Det är ju livsförändrande pengar egentligen men jag vill ju ändå tro att en duktig spelare klarar ju sig ändå. Kommer du ut på PGA-touren och utmanar så är det en bit som kommer av sig självt.

KLIPP: Därför skapar LIV-touren sprickor inom herrgolfen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.