Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ingrid Lindblads kritik i spelaren ovan. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Amatörettan Ingrid Lindblad hade hoppats få LPGA-kort direkt

Publicerad

När Ludvig Åberg avslutade amatörkarriären som collegeetta i USA fick han en direktplats till PGA-touren. Samma regler gäller inte på damsidan och den svenska världsettan Ingrid Lindblad får en snårigare väg när hon nu blir proffs i början av juni.

– Det känns lite orättvist, erkänner svenskan för SVT Sport.

Se Ingrid Lindblads kritik i spelaren ovan.

Lindblad har haft en oerhört framgångsrik amatörkarriär med flera landslagsmedaljer och en suverän meritlista från collegegolfen i USA. Hon har sedan en tid varit rankad etta i världen på amatörrankingen och nu, efter att ha valt att gå klart utbildningen på Lousiana University, väntar äntligen proffslivet för 24-åringen från Halmstad.

6-9 juni gör hon sin första tävling som proffs på en tävling i Michigan. Men inte på LPGA-touren som hon hade önskat. Hon får börja på Epson tour, undertouren till LPGA.

Ludvig Åberg kunde, enligt nya regler, gå direkt till PGA-touren i samma sits som Lindblad ifjol.

– De har inget liknade på tjejsidan på college, vilket jag tycker att de borde införa. De kan ju gör någonting för att ge lite motivation för att spela bra, säger Lindblad om det bristfälliga samarbetet mellan collegegolf-organisationen och LPGA.

– Det känns lite orättvist, erkänner svenskan för SVT Sport.

– PGA-touren har hajat det, att den som är bäst på college förtjänar nog en chans att få spela på touren.

Att göra en raketstart som proffs som Åberg gjorde 2023 är svårt nog att kopiera men blir ännu svårare när Lindblad måste ta vägen via Epson Tour. Men givetvis inspireras Lindblad av Åbergs resa.

– Det är skitcoolt. Man vill ju inte sätta för stor press på sig men man vill ju gå ut och spela bra direkt men det är en stor omställning att gå från college till proffslivet, säger Lindblad, som till exempel inte räknar med att kvalificera sig till ett Solheim Cup-lag i höst som Åberg gjorde med Ryder Cup på bara några månader.

– Det är ju lite svårare för mig när jag inte har full LPGA-tourstatus. Jag har svårt att få den typen av rankingpoäng som han fick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.