Anna Nordqvist. Foto: Bildbyrån

Nordqvist: ”Man ifrågasätter om man kommer vinna igen”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Nordqvist, 34, vann igår sin tredje major då hon tog hem British Open på skotska Carnoustie. Då satte hon punkt för några tuffa år i en framgångsrik golfkarriär.

– Det är framför allt de som har varit närmast mig som har sett hur mycket jag kämpat och hur hårt jag har tränat för att nå tillbaka hit, säger hon till SVT Sport.

Anna Nordqvist tog sin senaste seger då hon vann The Evian Championship 2017. Sedan dess har hon haft några tyngre år och bland annat plågats av en långdragen körtelfeber.

– Man ifrågasätter om man kommer vinna igen. När man har varit nära några gånger så blir det mycket besvikelse och sådär, säger hon och fortsätter:

– Det tog tre år att bli av med körtelfebern och att börja känna sig normal igen. Det var inte lätt. Det är framför allt de som har varit närmast mig som har sett hur mycket jag kämpat och hur hårt jag har tränat för att nå tillbaka hit. Att vinna British Open är en dröm som går i uppfyllelse. Det är helt klart karriärens största seger.

”Drömmar som går i uppfyllelse”

Segern gör att Nordqvist nu är en av bara tre europeiska damgolfare som har vunnit tre majors. De två övriga är Annika Sörenstam och brittiskan Laura Davies. Nordqvist spelade faktiskt de två första rundorna på British Open med just Davies.

– Att slå sig in bland de bästa spelarna i världen och Europa, jag är otroligt stolt. Nu har jag vunnit en major i tre olika decennier också. Det är drömmar som går i uppfyllelse efter otroligt hårt arbete.

Nordqvist gick en tajt kamp om segern med bland andra danskan Nanna Koerstz Madsen och svenskan Madelene Sagström. Efter en koppsnurr på det elfte hålet och att ha slagit i vattnet på tolvan så visade hon mental styrka på de avslutande hålen.

– Jag kände av att danskan var ganska stressad och blev påverkad av situationen. Hon slog några slag som man kanske i vanliga fall inte ser av henne.

– Jag jobbar väldigt mycket med min mentala tränare, just på att behålla lugnet. Det är något jag har förbättrat ganska mycket under åren. Att försöka att inte ta med mig dåliga slag. Det var en stor nyckel vid elvan, tolvan tror jag. Det är något jag har jobbat hårt på och det har inte varit lätt. Men jag märker att det gör stor skillnad.

Solheim Cup nästa

Efter den avslutande segerputten omfamnades Nordqvist av sin man Kevin McAlpine.

– Vi hade inte setts på sex och en halv vecka så det var otroligt kul att bara ses igen. Han är caddie på PGA-touren i år så jag vet inte hur många dagar vi har setts, men det har inte varit många de senaste sju månaderna. Han är från Dundee, 20 minuter bort, så hela hans familj och vänner var ju med.

Nu väntar lite vila hemma i USA för svenskan. Sedan är det dags för en annan stortävling, Solheim Cup där Europa ställs mot USA i en lagtävling.

– Solheim Cup har varit ett stort mål väldigt länge, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.