Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Nordqvist Foto: Bildbyrån

Anna Nordqvist berättar om tuffa tiden efter skilsmässan: ”Det har varit ett vidrigt år”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Nordqvist gör i år sitt åttonde raka Solheim Cup.

Men uppladdningen under året har varit turbulent för den svenska golfsstjärnan som har gått igenom en skilsmässa.

– Om jag ska vara ärlig har det varit ett vidrigt år utanför banan, säger 36-åringen SVT Sport.

Nordqvist berättar att skilsmässan hon har gått igenom har påverkat henne under året och att hon därför inte tävlat lika frekvent som hon är van vid. I augusti drog hon sig ur Scottish Open efter första rundan och berättade i samband med det om skilsmässan på sociala medier.

Nordqvist kommer även att ta det lugnt med tävlandet under Solheim Cup och inte spela alla matcher.

– Jag har tagit det lugnare. Jag kände att jag är ganska känslig mot stress och blir det för mycket vill jag gå därifrån. Jag har jobbat mycket med min mentala tränare och den här veckan har jag hela min familj här, så det känns bra, säger Nordqvist.

Hör Nordqvist berätta om tuffa tiden efter skilsmässan i klippet i toppen av artikeln.

Nordqvist vice-kapten för Europa i Solheim Cup

36-åringen kommer ändå till start för Europa i Solheim Cup, där hon även är vice-kapten. Fem av tolv spelare för Europa är svenskar – och det finns höga förväntningar på de nya svenska stjärnskotten Linn Grant, 24, och Maja Stark, 23.

– Det är motiverande och inspirerande att se Maja och Linn. De är totalt orädda och bjuder på energi. De känns erfarna för att vara rookies, säger Nordqvist.

Tillsammans hoppas de på att försvara Europas titel.

– Vi har ett bra lag men man ska inte underskatta USA. De har gått igenom en generationsväxling senaste året men håller tummarna för Europa, säger Nordqvist.

SVT sänder Solheim Cup med start på fredag 08.00 i SVT Play.

KLIPP: Linn Grant om att spela Solheim Cup med Maja Stark

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Grant råkade avslöja att hon kommer spela med Maja Stark

Så fungerar Solheim Cup

Solheim Cup är en lagtävling för damer som spelas vartannat år, mellan USA och ett lag från Europa. Vardera lag har tolv spelare sammanlagt i respektive trupp. Tävlingen pågår i tre dagar och spelformatet är matchspel, där antal sammanlagda segrar räknas. Som regerande mästare behöver Europa få ihop 14 poäng av de 28 möjliga för att behålla Solheim Cup-bucklan. USA måste däremot få minst 14,5 poäng för att ta tillbaka den.

Första och andra dagen spelar man fyra foursome-matcher och fyra bästbollmatcher, medan det blir singelmatcher under den tredje och avslutande dagen. Foursome är ett matchformat där två spelare slår varannat slag.  Bästboll (även kallat fyrboll) är ett format där båda spelarna hålar ut med varsin boll. Bara det bästa resultatet räknas.

I singelspelet spelar alla 12 spelare från varje lag mot en motståndare i andra laget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.