Anna Nordqvist siktar på fler major-vinster: ”Brinner för att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har hunnit bli 34 år men är kanske bättre än någonsin. Anna Nordqvist har kommit tillbaka efter år av kämpande med körtelfeber och har haft ett fantastiskt 2021 med segern på British Open som pricken över i:et.

– Jag kommer kunna göra stora grejer efter det här men det känns som det här kommer alltid vara höjdpunkten, säger Nordqvist om segern i British Open.

Sommaren 2017 drabbades Anna Nordqvist av körtelfeber, en långsam plåga för den svenska golfstjärnan. Trots sjukdomen vann hon mot alla odds på sensommaren sin andra major, Evian Championship i Frankrike. Men körtelfebern gav sig inte.

Hjälpen kom från oväntat håll. Coronapandemin tvingade fram ett uppehåll i tävlingsverksamheten och gav Nordqvist utrymme att äntligen blir frisk.

– När jag fick det breaket under coronan så kändes det som jag kunde sänka tempot. Jag kunde få det där hemmalivet som jag aldrig riktigt haft, säger Nordqvist, som tror att uppehållet kan ha förlängt karriären.

Under 2020 arrangerades få tävlingar. Nordqvist spelade bra golf men topplaceringarna uteblev. Karriären var kanske på väg att ta slut men i somras kom vad 34-åringen beskriver som karriärens höjdpunkt, segern i British Open.

Nu är det bara stora tävlingar som motiverar Nordqvist att fortsätta.

– Jag vill spela några år till. Jag brinner för att vinna och jag kollar inte direkt på rankning och sådant. OS, Solheim Cup och majors är ju de höjdpunkter jag ser fram emot. Tävlingar som triggar mig att fortsätta att träna så hårt som jag gör.

”De ropade ANNA, ANNA”

34-åringen från Eskilstuna har tvivlat mycket på sig själv och sin fortsatta karriär men så kom sommaren 2021. Först med en hyfsad insats på OS och sedan British Open. En tävling som avgjordes på svåra banan Carnoustie i Skottland bara kilometer från platsen där hennes man Kevin är uppväxt. Släkt och vänner fanns på plats för att stötta.

– British Open var egentligen den första tävlingen som hade publik tillbaka. Jag kände att man hade folk som är där och stöttar oavsett hur det går.

– Det var rätt fräckt när jag stod och väntade på 18:e så började de ropa ”ANNA, ANNA” och det har jag aldrig hört inom golfen och det får en ju att känna att alla är där för mig. Det var otroligt speciellt.

– Jag kommer kunna göra stora grejer efter det här men det känns som det här kommer alltid vara höjdpunkten, säger Nordqvist om segern i British Open.

Tystade publiken i Solheim Cup

Av bara farten spelade Nordqvist sedan – för sjunde gången – Solheim Cup och var en av huvudrollsinnehavarna när Europa vann på amerikansk mark.

Där var till skillnad från i Skottland publikstödet i princip noll.

– Hela upplevelsen blev annorlunda. Men det är ofta en motivation att tysta publiken på bortaplan. Och det var oerhört skönt att vinna med det bästa laget vi någonsin haft, säger Nordqvist, som själv har fyra segrar i den prestigefulla lagtävlingen.

Svenska majorsegrar på damsidan

1988 Lotta Neumann US Open

1993 Helen Alfredsson Nabisco (nuvarande ANA Inspiration)

1995 Annika Sörenstam US Open

1996 Annika Sörenstam US Open

2001 Annika Sörenstam Nabisco (nuvarande ANA Inspiration)

2002 Annika Sörenstam Nabisco (nuvarande ANA Inspiration)

2003 Annika Sörenstam LPGA-mästerskapet

2003 Annika Sörenstam British Open

2004 Annika Sörenstam LPGA-mästerskapet

2005 Annika Sörenstam Nabisco (nuvarande ANA Inspiration)

2005 Annika Sörenstam LPGA-mästerskapet

2006 Annika Sörenstam US Open

2009 Anna Nordqvist LPGA-mästerskapet

2017 Anna Nordqvist Evian Championship

2018 Pernilla Lindberg ANA Inspiration

2021 Anna Nordqvist British Open

Svenskor på LPGA-touren 2022

Full status – får spela alla LPGA-tävlingar

Anna Nordqvist

Pernilla Lindberg

Madelene Sagström

Får spela de flesta tävlingarna:

Linnea Johansson

Linn Grant

Frida Kinhult

Får spela vissa tävlingar:

Dani Holmqvist

Linnea Ström

Louise Ridderström

Caroline Hedwall (Har själv sagt att hon vill spela i Europa)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.