Augusta – bortom lyx och gröna greener

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för årets första herrmajor. Miljontals tv-tittare följer världseliten i Masters. Men hur ser det ut bortanför tv-sändningarna och den lyxiga golfbanan? SVT Sport har besökt Augusta, Georgia, en stad med 200 000 invånare – där var femte person lever under fattigdomsgränsen.

Soulkungen James Brown växte upp på en bordell i det fattigaste området i Augusta och fick ett sent erkännande av sin hemstad, men sedan 2005 står han staty på ett litet torg med hans namn, i stadens centrum. Och hans musik får fortfarande folk att må bra.

”Vi har mer än golf”

När SVT Sport är på besök hålls en konsert intill statyn. En kvinna kan inte låta bli att ge James Brown en kram, där han står och lyssnar på musiken från scenen.

US Masters

– Jag kommer hit varje dag, säger Mary Carmichael.

– Vi ger honom kärlek. Jag minns honom från min uppväxt och att han bodde här.

– James Brown är stans store son. Det här James Browns stad. Vi har mer än golf.

I en annan del av Augusta finns motorvägsavfarten till Washington Road. Det är den vägen de åker till Augusta National, de runt 300 medlemmarna där Bill Gates bara är en i mängden av miljardärer. Och det är förresten den väg alla åker, som vill uppleva klassisk golfmark.

Under Masters förändras allt

Under Masters-veckan blir det trångt på vägarna runt golfklubben.

– Här är det ganska lugnt och stilla 51 veckor om året. Men inte när det är Masters, då förändras allt, säger svenska golfproffset Henrik Norlander som levt sju år i Augusta.

– Allt blir dyrare, men folk som bor här är tacksamma för den här veckan. Många hyr ut sina hus och det är pengar som kan betala boendet för resten av året. Och det kommer in extra pengar för hotell och restauranger från alla besökare.

– Men i mina ögon är det ju den allra största turneringen. Det är ju en dröm att få spela Masters en dag.

Mytomspunna Augusta

Myterna och historierna om Augusta National och Masters har fyllt hundratals böcker genom åren. Det är berättelser från tidstypisk segregation, där vita medlemmar servats av svarta arbetare, fram till vår tid då kvinnor först nyligen bjöds in som medlemmar.

Många medlemmar har varit maktens män, både på Wall Street och i den amerikanska regeringen.

President Ike Eisenhower fick en egen övernattningsbostad, intill klubbhuset.

Den äldsta delen av klubbhuset byggdes redan 1854, när området var plantage med slavarbetare. Och det var Bobby Jones, golfens första superstjärna, som hade visionen om den perfekta golfbanan och såg till att marken köptes.

Legendarens sagolika hyllning

Jones hade just vunnit brittiska The Open Championship och var mästare i dåtidens fyra största turneringar samtidigt, och avslutade sin karriär. Hyllningarna under en parad i New York var sogolika.

Våren 1932 var Augusta National färdigt. Ekonomin var ansträngd. Målet var 1800 medlemmar men de blev bara 66 och de betalade 350 dollar var. Flera medlemmar fick gå i borgen för att klubben skulle överleva.

Den allra första turneringen spelades två år senare. Bobby Jones gjorde en tillfällig comeback och blev delad 13:e. Historisk segrare blev rivalen Horton Smith

Legendaren Bobby Jones vigde sitt liv åt Augusta National och han gjorde det tillsammans med vännen Clifford Roberts, en affärsman från New York som kom att styra med järnhand. Roberts var brutal i affärer och lyckades efter flera svåra årtionden göra Masters till en miljardindustri och maktfaktor.

Personal från Augustas fattigaste kvarter

Personalen hämtades i Augustas fattigaste kvarter och fick lära sig att ”Mister Cliff” bara fick tilltalas om han bar slips. Annars blev han rasande.

Clifford Roberts kom från ett trasigt hem där båda föräldrarna tidigt tog livet av sig. Han avslutade sitt eget liv med ett skott i huvudet, 1977. Askan sägs vara spridd vid vattnet som bevakar 15:e green, på den vackra golfbanan.

”Slutsålt varje år”

Mycket har hänt sedan krisåren.

– Fram till 60-talet var det svårt att sälja biljetter, de gav bort dem till folk, säger John Boyette, sportchef på anrika Augusta Chronicle.

– Men sen hände mycket. TV gjorde Masters populärt, fler och fler ville komma hit. Plötsligt var det slutsålt varje år. Idag är det extremt svårt att få tag på biljetter.

I dag ses biljetter till Masters som de allra svåraste att få tag på. Ett veckopass kostar långt över 100 000 kronor.

Rev 300 villor – för gratis parkering

Augusta National är numera en mycket förmögen golfklubb, inte minst tack vare enorm souvenirförsäljning. Pengar är inte längre ett problem. Utanför den stora publikentrén finns i dag ett stort område som är gratis parkering för åskådarna. Det finns plats för 8500 bilar. Men där fanns 300 villor för bara sex år sen.

Augusta National köpte ut husägarna för motsvarande 375 miljoner kronor, och många fick fyrdubbla värdet för sina hus. Även annan mark intill klubbområdet har köpts loss. Vägar dras om. Men många uppskattar ändå dagens Augusta National, och Masters.

– Ja, det gör man. Det finns alltid några som gnäller om hur klubben gör lite som den vill men i största allmänhet är folk tacksamma. Augusta National har satsat mer på stan än den har fått tillbaka, säger John Boyette.

”En fantastisk turnering”

Masters betyder golffest, med hela världseliten på plats. Och en tv-publik över hela världen. Uppmärksamheten är värd stora pengar.

Och det är en fin turnering att ha på hemmaplan?

– Ja. Det är en fantastisk turnering. Jag tröttnar aldrig på att gå in genom de där gröna grindarna. Jag har gjort det sedan 1986, säger Boyette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

US Masters

Mer i ämnet