Foto: TT/SVT

Svenska golfstjärnorna sugna på Bro Hof

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en unik golftävling 11–14 juni på Bro Hof norr om Stockholm. Damer och herrar från Europatouren kommer för första gången spela samma tävling mot varandra i Scandinavian Mixed. I måndags kom beskedet att tävlingen blir av. Något som glädjer de bästa svenska damgolfarna.
”Kanonbra initiativ”, ”fett kul”, ”unikt koncept” och ”väldigt välkommet” är bara några av kommentarerna från svenskorna till SVT Sport.

De bästa svenska golfdamerna spelar för det mesta borta i USA på LPGA-touren och får mycket sällan komma till Sverige och spela. I många år har det saknats en europatourtävling i Sverige och Nordqvist och gänget är mest i Sverige på semester någon vecka på sommaren. Nu får de chansen att tävla på hemmaplan och dessutom i en unik tävling mot herrarna.

– Jag är ju från Enköping, 30 minuter från Bro Hof, så jag ser väldigt mycket fram emot att spela. Målet är att få in det i schemat så bra som möjligt så det kommer garanterat att varen prio att försöka komma hem, säger Madelene Sagström till SVT Sport.

Alla vill komma hem

Även Pernilla Lindberg, Anna Nordqvist och Caroline Hedwall är mycket positiva till den nya tävlingen i Sverige. Alla fyra spelarna tänker göra allt de kan för att komma hem till Sverige. När LPGA-schemat är lagt kommer det klarna om alla verkligen peggar upp på Bro Hof i juni.

Lindberg fick ett samtal på sensommaren från arrangören som ville veta vad svenskan tyckte om konceptet.

– Jag har inte sett hela det slutgiltiga spelschemat för LPGA för nästa år än, så jag kan jag i nuläget inte svara på om jag kan komma eller inte nästa år. Jag kommer att gifta mig sommaren 2020 och det är något jag har sett fram emot väldigt länge och det kommer göra att jag behöver ändra om en del i schemat gör att inte missa för många tävlingar, säger dubbla majorvinnaren Anna Nordqvist till SVT.

”Ett fantastiskt initiativ”

– Jag kan inte säga till 100% att jag kommer än. Men den kommer definitivt ligga väldigt högt upp på prioritetslistan när jag lägger mitt schema för nästa år, säger Hedwall som verkligen tror på konceptet att låta damerna spela tillsammans och mot herrarna.

–Jag tycker att det är ett fantastiskt bra initiativ som kommer bli kul för alla inblandade, både sponsorer, åskådare och spelare att ta del av.

Även Pernilla Lindberg ser positivt på konceptet, speciellt ur ett jämställdhetsperspektiv och för vad det gör med Sverigebilden.

– Ett nytt tänk och ett kanonbra initiativ. Det kommer att sätta Sverige som en golfledande nation på kartan och jag vill absolut komma hem och stötta det, säger majorvinnaren Pernilla Lindberg till SVT Sport.

Kommer inspirera andra arrangörer

– Det gäller att tänka lite outside the box och det här ligger så rätt i tiden, med allt snack om jämlikhet. Sverige har ju alltid varit ledande i sådana frågor. Det känns kul att få vara en del av ett sådant här nytänk.

Lindberg har i princip redan konfirmerat för arrangören att hon kommer.

–  Så länge det inte krockar med någon av våra majors så kommer jag, säger Lindberg som ifjol överraskande vann ANA Inspiration.

– Jag ser verkligen fram emot att spela mot killarna, det gör vi ju tyvärr inte särskilt ofta. Det här blir ju faktiskt mot dem och inte bara på samma bana. Det kommer bli en annorlunda vecka.

– Jag tror garanterat på att den här tävlingen kommer att växa och troligen inspirera andra länder och andra tävlingsarrangörer till liknande koncept, säger Lindberg.

Sagström: ”Fett kul”

Madelene Sagström som spelar på LPGA-touren och för två år sedan på ett dominerade sätt vann Symetra Tour, LPGA:s undertor,  är även hon upprymd över planerna på en mixad tävling i Sverige.

– Fett kul var det första jag tänkte, skrattar Sagström.

– Ett häftigt initiativ och framförallt kul att det händer i Sverige, säger Sagström som tror på upplägget med 156 spelare i startfältet, lika många damer som herrar.

– Sjukt bra koncept. 78 damer och 78 herrar kommer vara alldeles perfekt. Jag har spelat andra tävlingar med killlar i andra sammanhang där det varit för stora startfält och blivit mest kaos.

Nordqvist hyllar Bro Hof, Sörenstam och Stenson

Samtidigt som nu den mångåriga europatourtävlingen för herrar i Sverige byter koncept och än en gång byter namn så byter man spelplats för tävlingen. Tanken att Sveriges tour-tävling ska rotera mellan Stockholm, Göteborg och Skåne ligger fast och nu får Hills i Göteborg lämna över stafettpinnen efter två år till Bro Hof utanför Stockholm. Av de flesta ansedd som Sveriges bästa golfbana och där tävlingen spelades 2011,2012,2013 och 2016.

– Bro Hof är en fantastisk anläggning med erfarenhet av större arrangemang och en av de bästa banor jag har spelat i Sverige, säger Anna Nordqvist, som bara för en månad sedan var en del av det europeiska lag som vann Solheim Cup i Skottland.

Nordqvist skulle definitivt bli ett av de största dragplåstren om hon kommer till Bro Hof.

Annars är det Henrik Stenson och Annika Sörenstam som ska sälja in tävlingen till publik och sponsorer. Sörenstam som officiell värd och Stenson som värd och spelare.

– Jag vet att det är många olika personer som har jobbat väldigt intensivt de senaste åren för att få till en tävling med ett unikt koncept i Sverige, så jag tycker det är jättekul att det nu blir av. Henrik och Annika är stora förebilder för svensk golf och det är jättekul att de är engagerade i denna tävling, säger Nordqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer