Bättre puttning ska ge Nordqvist fler majors

Uppdaterad
Publicerad

Efter Annika Sörenstam är Anna Nordqvist Sveriges mest framgångrika golfare om man räknar till antalet majorsegrar. Vi träffade henne hemma i Eskilstuna efter en säsong där hon vänt motgångar till oerhörda framgångar.

– Känns alltid bra att vara hemma i Eskilstuna och träffa vänner och familj, säger Nordqvist som laddar om batterierna inför ett 2018, då hon hoppas vara ännu bättre.

Anna Nordqvist kan fira jul hemma i Eskilstuna med ett leende på läpparna efter ett mycket bra 2017 – Två segrar och en fantastisk insats i Solheim Cup där hon var obesegrad.

Nu är hon hemma  i nio dagar – ett sällsynt besök.

– Det brukar väl bli sådär två gånger om året, en gång i samband med British open och en gång på jul. Men jag måste säga att jag gillar Eskilstuna lite bättre på sommaren, säger Nordqvist när vi går på gågatan i ett juldekorerat Eskisltuna.

Framgångarna för Nordqvist 2017 kom trots en riktigt otursförföljd sommar då hon drabbades av körtelfeber.

Bragdartad majorseger

Svenska golfstjärnan var en kandidat till bragdguldet för några veckor sedan och är nominerad till Jerringpriset. Och skälet till det är vad hon åstadkom en kall septemberdag i Frankrike.

Ännu inte återställd från körtelfebern och fem slag efter täten inför sista dagen vann hon sin andra major, Evian Championship.

– Fysiskt sett började jag vara bättre från själva körtelfebern men låg efter väldigt mycket med träning, så det kändes väl sådär att ställa sig på första tee i mitten av september och känna sig ringrostig, säger Nordqvist om hur sjukdomen påverkat henne inför majortävlingen.

Mot alla odds i regn och hagel lyckade Nordqvist klättra sista dagen med en rad birdies och en eagle. Och plötsligt var hon i ledningen och i ett särspel.

– Jag försökte få lite känsel i mina händer, som jag hade tappat för det var så kallt, förklarar Nordqvist känslan när hon i regnet spelade särspelshålet.

Efter en fin chip hade hon en hyfsat kort putt kvar för att vinna. Men den var inte på något sätt given.

– Allting vara bara blött och det kändes bara som överlevnad, Det var väl inte helt bra fokus på den putten och den var ändå en och en halv meter. Det var en otrolig känsla att se den gå i.

– Det tog mig lång tid att smälta att jag hade vunnit, för jag hade kämpat så länge för att vinna en till major, förklarar hon.

Bättre puttning ska ge fler segrar

Nordqvist var som bäst efter segern i Evian rankad fyra i världen. Hon är redan en av de bästa på touren vad gäller att träffa greener på rätt antal slag (se faktarutan) men för att ta sig hela vägen till nummer ett på rankingen och vinna fler majortävlingar behöver hon få fler puttar att trilla i på greenen. Något hon är mycket medveten om.

– Kan jag få lite mer utdelning på greenen tror jag att jag har många slag att hämta. Jag har en del övningar på gång med min nye tränare, som jag tror på.

– Det handlar om att ha en bra mental attityd när det gäller puttningen men framförallt att lägga ner mycket träningstid på just den delen, säger Nordqvist.

Håller du dig frisk 2018, hur går det då?

– Förhoppningsvis kommer det att bli ett lite lugnare år. men segrarna i år inspirerar mig att fortsätta att pusha mig själv. Det är majors som jag verkligen satsar på och som triggar mig att träna hårt och bli ännu bättre, säger Nordqvist med ett leende som vittnar om att hon har höga förväntningar på det nya golfåret.

Bäst till green – sämre på greenen

Träffar på green på rätt antal slag:

2015 3:a  76,3 %

2016: 1:a  78,6 % 

2017: 3:a   77,4 %

Puttar per green (träffad på rätt antal slag)

2015: 11:a 1,772

2016: 45:a 1,799

2017: 58:a 1,805

Källa Lpga.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.