Jens Dantorp under sista rundan av Scottish Open på Gullane GC. Foto: Foto: Bildbyrån

Dantorp tappade ledningen – men knep major-plats

Uppdaterad
Publicerad

Svenska doldisen Jens Dantorp höll inte hela vägen när Scottish Open avslutades på söndagskvällen.

Men han knep en tredjeplats och får därmed spela sin första major-tävling, British Open nästa vecka.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få spela första majorn, säger 29-åringen.

Efter att ha gått ut i ledning på avslutningsdagen i Scottish Open tappade svensken Jens Dantorp flera placeringar direkt på söndagen, men mest för att motståndarna som spelade tidigare, gjorde det bra. Men eftersom det inte bara handlade om att vinna eller om prispengar utan också försöka bli bland de tre främsta för att få en friplats till British Open i nästa vecka var det spännande in på 18:e green.

Med totalt 13 slag under par inledde Jens Dantorp, Falkenbergs GK,  med sitt namn ensamt högst upp på ledartavlan på söndagen. Bara ett slag bakom finns sex jagande spelare, däribland blågule kompisen Alexander Björk och amerikanske världsstjärnan Rickie Fowler.

Centimeter från 59-runda

Sydafrikanan Brandan Stone, som gick ut flera bollar före Dantorp, tog en säker seger, han var bara en missad sistaputt från rekordresultatet 59 slag. Han slutade på -20. Men bakom honom var det hårt om platserna.

Dantorp gjorde bogeys på sjunde och nionde hålet och såg ut att tappa rejält. Men han kom tiilbaka. Men ett bunkerbesök på 15:e gjorde att Dantorp tappade ett slag, placeringar, och British Open-platsen. Men han gjorde en säker birdie på 16:e och med två säkra par avslutade Jens Dantoft en suverän tävling med en delad tredjeplats.

– Jag hinner inte fira så mycket, det är bara att fokusera om till nästa vecka. Carnoustie är väl en av tidernas tuffaste Open-banor och det ska bli skitkul att få spela British Open, det var det stora målet inför den här veckan, sa Dantorp till TT, om att alltså bli kvar i Skottland ytterligare en vecka.

– Jag hade faktiskt ingen flygbiljett hem. Jag vet inte om det var självförtroende eller bara slarv, haha. Men förhoppningsvis är det några där hemma som vill åka dit och kolla.

Alexander Björk, som låg bra till inför avslutningen, föll tillbaka till 19:e plats.

När British Open inleds i nästa vecka på Carnoustie finns svenskarna Henrik Stenson, Alex Norén, Alexander Björk, Marcus Kinhult och Jonas Blixt med i startfältet. Och Jens Dantorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.