Ett löv kan kosta honom en plats på PGA-touren

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet löv som blåste in på greenen kan bli oerhört kostsamt för Matthew Southgates golfkarriär.  Ett missad kort till PGA-touren är värt oerhört mycket pengar. Och det är precis det Southgate riskerar efter det otroliga som hände i Beachwood Ohio i söndags på Web.com-touren, vilken fungerar som ett kval till PGA-touren.

SEPUTTEN

Engelsmannen, Southgate var ett över par inför det 15:e hålet och hade spelat till sig en ypperlig birdiechans med en kort putt kvar. Men när han slog till putten och bollen var på väg att rulla i singlade ett löv ner i bollbanan och styrde undan bollen.

Och som inte det vore nog, att missa putten på grund av ett löv, så fick Southgate senare plikta hela fyra slag. Han puttade nämligen i för par från den nya positionen. Men det skulle han inte gjort.

Snacka om otur

Reglerna säger att bollen ska slås om, om bollen ändrar riktning. Därmed noterades Southgate för två slags plikt för att ha slagit bollen från fel position. Dessutom fick han två slags plikt för att ha skrivit i ett felaktigt scorekort.

Läs på svenskgolf, som först uppmärksammade historien, hur web.com-tourens regelverk fällde straffade Southgate.

Som sagt, händelsen kan komma att bli oerhört dyr för engelsmannen, som låg 9:a i Web.com-slutspelet innan tävlingen i Ohio. Nu efter birdien som blev en kvadruppel-bogey har Southgate halkat ner till en 20:e plats. De 25 bästa får ett kort till PGA-touren nästa år. En tävling återstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.