Kristoffer Broberg chockade golf-Europa med att storspela och satte ett nytt banrekord i Dutch Open. Foto: TT

Galet glödhete Broberg följde upp banrekordet – med att göra ett nytt

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Broberg följde upp gårdagens banrekord på 64 slag i Dutch Open med att förbättra det till 61 slag i dag. Inför den sista rundan leder svensken med åtta slag. Insatsen är mer än sensationell. Senaste gången som 35-åringen, rankad 772:a i världen, var bland de tio bästa på Europatouren var för nästan sex år sedan.

– Det var en galen dag, säger Broberg.

Inför det sista hålet hetsade tv-produktionen och det viskades i publiken om magiska 59 slag vid en eagle på par-5-hålet

– Jag tänkte inte på 59 eftersom jag inte gillar det där utslaget och jag har haft problem hela året med mitt utslag, säger Broberg, som fick ropa ”fore” efter ett snett utslag till vänster, till Europatourens hemsida. Paret räddades dock.

18 hål återstår till karriärens andra titel på touren.

– Jag ska bara ta ett slag i taget. Jag kommer att titta på resultaten för att se vad killarna gör men bara spela mitt eget spel. Hålla det enkelt, säger Broberg som slår ut klockan 12.25 under söndagen.

– Puttern är glödhet, jag kunde se alla linjerna. Golf är enkelt när det är på det viset, säger Broberg om det bästa vapnet i bagen. Han har nyligen korrigerat ett synfel och bär en kontaktlins på höger öga vilket är en del av förklaringen till jättelyftet.

Experten: ”En ära att få följa rundan”

Det var en runda som tog andan ur golfpubliken.

– Det var en ära att få följa den här rundan, säger experten Per-Ulrik Johansson i Viaplays sändning.

Broberg, som varit förföljd av skador, vann på Europatouren i Shanghai i november 2015. Sedan tog framgångarna slut, inte en enda topp 10-placering sedan dess. Nu har han chansen efter birdiefesten på den flacka banan utanför s-Hertogenbosch.

Broberg fick en galen start i solskenet och sommarvärmen på vackra Bernardus-banan i Cromvoirt, Nederländerna. Han inledde med birdie, par, birdie och sedan en eagle på fyran där han landat ett  inspel 1,5 meter från hålet. Sedan missade han inspelet på femman och hade en birdieputt från 7-8 meter som han mot alla odds sänkte. Bollen valde till slut att ramla över hålkanten då Haningesonen, som kallas Kotte, var i zonen och allt lyckades.

Inledde med sex under par för dagen efter sex hål

Då ledde Broberg med fem slag efter att ha gått otroliga fem slag under par för dagen. Hans medspelare i ledarbollen, dansken Marcus Helligkilde och belgaren Thomas Detry, blev statister och hade till femte hålet tappat fyra slag var.

På det sjätte hålet såg birdiechansen ut att vara utom räckhåll då putten var på runt tio meter svagt uppför. Han slog den osannolikt rätt i koppen med stor bestämdhet. 35-åringen hade fram till dess hållit sig cool och inte visat några känsloyttringar men här kunde han inte hålla sig utan sprack upp i ett stort leende.

Han var sedan ytterst nära en birdie på sjuan sedan han puttat perfekt över en svår ondulerad kant men bollen stannade någon centimeter från hålkoppen och paret var bland det enklaste i karriären.

Första motgången kom på nian

Första motgången för dagen kom på nian. Brobergs inspel hamnade alldeles för långt in på green och birdieputten blev för svagt slagen, vilket resulterade i dagens första bogey och ledningen var nere i tre slag. På tian var Broberg på väg mot en ny bogey när han hamnade både i ruffen och sedan i en bunker men kunde rädda par. Han var definitivt ur zonen men bara tillfälligt. Därför var birdien på elvan väldigt viktig, inte minst mentalt. Han utökade ledningen till fyra slag och tittade sedan bara framåt.

Broberg var urstark på vägen in. Mellan de sju hålen 11-17 gjorde han sex birdies.

MER GOLF: Finländsk doldis avgjorde – Europa slog USA i Solheim Cup (7 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.