Caroline Hedwall får spela Solheim Cup. Arkivbild. Foto: TT

Fem svenskor i Solheim Cup – Hedwall uttagen

Uppdaterad
Publicerad

Hela fem svenskor har kvalat in till Europas Solheim Cup-lag.

Maja Stark, Linn Grant och Anna Nordqvist får nu sällskap av Madelene Sagström och Caroline Hedwall.

– Att vinna 2021 var en av höjdpunkterna i min karriär och jag skulle älska att få uppleva det igen, säger Sagström.

Det blir hela fem svenskor i Europas Solheim Cup-lag nästa månad. Att Madelene Sagström skulle vara ett kaptensval var väntat, desto mer överraskande var det att även Caroline Hedwall får chansen.

Hedwall är visserligen en Solheim Cup-legendar och skrev 2013 historia när hon vann fem av fem matcher i Europas bortaseger mot USA. Men i och med att svenskan inte är rankad högre än 120:e i världen var det allt annat än självklart att hon skulle tas ut av kapten Suzann Pettersen.

”No-brainer”

Men norskan, som presenterade sina fyra kaptensval på tisdagen, har stor tilltro till Hedwalls kvaliteter i matchspel och kallar uttagningen en ”no-brainer”.

– Jag kan inte tänka mig någon man hellre har i sitt lag i en matchtävling än Caroline Hedwall, säger Pettersen.

Hedwall, som intervjuades via länk i Sky Sports sändning, sade att hon är stolt och hedrad över att få spela den prestigefyllda golfmatchen för femte gången i karriären. Hon var senast med i det segrande laget på Gleneagles för fyra år sedan.

Sagström given

Det var mer väntat att Madelene Sagström skulle få en av de kvarvarande platserna i Europas lag. Svenskan är bästa europeiska på världsrankningen av de spelare som ännu inte hade säkrat en plats i laget.

30-åringen har tidigare varit med i Europas Solheim Cup-lag två gånger, båda gångerna på bortaplan (förlust 2017 och seger 2021). På spanska Finca Cortesin, 22-24 september, får Sagström för första gången möta USA på europeisk mark.

– Att vinna 2021 var en av höjdpunkterna i min karriär och jag skulle älska att få uppleva det igen, säger hon.

De två övriga kaptensvalen blev Gemma Dryburgh, Skottland, och Emily Pedersen, Danmark.

SE ÄVEN: Maja Starks hole-in-one från Scottish Open tidigare i augusti:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Maja Starks hole-in-one. Foto: Eurosport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.