Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Möller, ordförande i Svenska golfförbundet. Foto: TT/SVT

Golfen gynnades av pandemin: Rekordmånga medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Golfförbundet slog rekord i antalet medlemmar under pandemin. Det visar siffror som förbundet nu presenterat.

Golfsportens tillväxt under pandemiåren visar sig nog bli ett svårslaget kapitel i Svenska Golfförbundets 118-åriga historia. Under 2020 och 2021 ökade antalet medlemmar med cirka 14 procent.

I dag har förbundet drygt 555 000 medlemmar, ett historiskt rekord.

Yngre hittar till golfen

Tillströmmningen av framför allt yngre golfspelare har också gjort att snittåldern på en svensk golfutövare gått från 50 år till 48. Och medlemsökningen får positiva sidoeffekter, menar förbundsordföranden Maria Möller.

– Förhoppningen är ju att medlemsökningen bidrar till att landets golfanläggningar får en stabil ekonomi. Det finns ju en del klubbar som haft det kämpigt under åren, men där tror jag man märker positiva effekter, säger Maria Möller till SVT Sport.

Svårt få tiderna att räcka till

Under januari till november förra året visar förbundets siffror att det spelades drygt 9.8 miljoner golfronder i Sverige. Men baksidan av den extrema noteringen är trängsel på landets golfbanor. På många banor, framför allt i storstadsområdena och utmed kusterna, kan det vara svårt, ibland omöjligt, att hitta tider för spelsugna golfare.

– Vi har ju de golfbanor vi har, man kan inte bygga en ny bana bara så där, så det är klart att på en del banor märker man att det är ett tryck, säger Maria Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.