Foto: Bildbyrån

Golfens dilemma: Spelarna slår för långt

Uppdaterad
Publicerad

Måste slaglängden inom golfen begränsas? Och i så fall hur?

– Det är klart att våra beslutande organ är lite oroliga för vart det tar vägen, säger Henrik Stenson.

Bättre bollar, bättre klubbor, vassare teknik och starkare spelare. Det finns många anledningar till att utvecklingen fortsätter att skena när det gäller hur långt de bästa proffsen kan slå en golfboll.

Sportens ledande organ, amerikanska USGA och skotska R&A, slog i en gemensam rapport i våras fast att den ständiga utvecklingen i slaglängd på sikt är skadlig.

Både för att det riskerar att underminera golfens grundprincip att sporten handlar om att ha ett brett register av färdigheter, men också för att många banor riskerar att bli mindre utmanande och föråldrade.

”Svårt att stoppa”

Men några färdiga lösningar presenterades inte – och frågan är om det finns några.

– Det är naturligtvis tråkigt att det finns gamla bra golfbanor, som man inte kan förlänga mer och som därför blir ”förstörda”. Men å andra sidan tror jag att det finns små möjligheter att göra något åt det här med ett regelverk kring bollar eller utrustning, säger Ola Lindgren, headcoach för Svenska golfförbundets herrverksamhet.

– Det ligger på något sätt i alla idrottsgrenars dna att utvecklas – längre, högre, snabbare. Och jag tror att den utvecklingen är väldigt svår att stoppa i en global idrott med mycket pengar, och som dessutom är med på OS-programmet nu.

Frågan om slaglängd aktualiserades ytterligare när Bryson DeChambeau i höstas vann US Open i överlägsen stil. Tack vare en kombination av mycket muskler och hög svinghastighet snittar han den här säsongen drygt 300 meter med drivern.

”Flera anledningar”

– Men du vinner inte ett US Open på att du pangar långt från tee. Han var väl nummer ett på puttning inom tre meter och slog massa bra närspelsslag också, sade Henrik Stenson till TT i samband med The Masters på Augusta i november.

Där fick 27-årige DeChambeau senare stryk av bland andra 63-årige legendaren Bernhard Langer, som just ett bevis på att längd inte är allt. Stenson, Sveriges mest framgångsrika herrgolfare genom tiderna, inser att golfvärlden ändå har ett problem att brottas med:

– Det är klart att våra beslutande organ är lite oroliga över vart det tar vägen. För var hamnar vi om 30 år?

– Det finns ju flera anledningar till att vi har hamnat där vi är nu: Teknik, skaft, bollar, klubbor. Och alla har en ”launch monitor” när man tränar – man kan snabbare se om ens sving är effektiv. Spelarna är starkare också, golfaren har ändrat sig rätt mycket på 20 år.

Ansvar hos tourerna

Ola Lindgren och Henrik Stenson är överens om att ett stort ansvar vilar på de olika proffstourerna, för att se till att längd inte är en faktor som premieras alltför mycket och ofta.

– Längd har alltid varit en fördel, men det bästa är väl att det finns en hyfsad mix av tävlingar under en säsong, så att inte bara spelare som har längd som sin styrka kan hävda sig, säger Henrik Stenson.

Han är orolig för att någon ska avskräckas från att börja med golf för att man inte känner att man kan slå tillräckligt långt.

– Det finns ju klassikern med lite smalare fairways, en ruff där man inte kan kontrollera bollen och hårdare greener. Då behöver man spela en annan typ av spel.

Stenson tar banan utanför Paris som exempel, där Europa lade senaste Ryder Cup-matchen.

– Amerikanerna var inte villiga att trycka järntvåor från tee, utan de körde på med driver och slog ut den i smetruffen medan vi träffade fairway i stället. Det gjorde stor skillnad.

Ola Lindgren, förbundstränaren, tror ändå att olika typer av spelare kan nå framgång i framtiden.

– Med det sagt: Om man tittar på topp 20 i världen är det, med några undantag, i princip långslående spelare och jag har svårt att se att vi får en kortslående världsetta i framtiden.

KLIPP: Rahms galna hole-in-one på träning (10/11 – 2020)

Spelarna som slog längst på USA-touren – snitt under säsongen 2020

1. Bryson DeChambeau, USA, 294,5 meter.

2. Cameron Champ, USA, 294, 4.

3. Ryan Brehm, USA, 288,3.

4. Rory McIlroy, Nordirland, 287,1.

5. Grayson Murray, USA, 286,9.

---

Bäste svensk: 108. Alex Norén, Sverige, 270,7.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.