Sophia Popov, Tyskland under golftävlingen Helsingborg Open den 4 september 2014. Foto: BILDBYRÅN

Golfens nya stjärna Sophia Popov: ”Jag tappade känseln i armarna”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti var skrällen ett faktum – Sophia Popov kom från ingenstans och tog hem British Open. Och vägen dit har verkligen varit krokig och tyskan är ett levande bevis på att man aldrig ska ge upp.

– Varje gång någon frågar mig om de senaste åren så blir jag tårögd. Det har varit otroligt kämpigt och det är svårt att förklara, säger hon till CNN.

Sophia Popov, då rankad 304 i världen, förlorade sina spelrättigheter på LPGA-touren med ett enda slag 2019. Innan dess hade hon kämpat med en borreliainfektion i tre år innan läkarna hittade felet.

– Det har varit veckor under de senaste åren när jag inte ens kommit ur sängen, säger hon till CNN och fortsätter:

– Det kändes som om jag hade sex olika sjukdomar på en och samma gång. Jag hade magont, jag tappade känseln i armarna och benen. Och sedan var det andra konstiga symptom, läkarna visste inte vad de skulle göra.

Vändning från oväntat håll

Vändningen kom när touren startade några veckor innan British Open. Vännen från nederländerna, Anne van Dam, frågade om Popov kunde vara hennes caddie och tyskan svarade ja.

Veckan efter fick Popov själv spela eftersom flera spelare hade hoppat av Marathon Classic i Ohio. Hon slutade nia, ett resultat 27-åringen aldrig varit i närheten av tidigare.

Biljetten till British Open var ordnad – och resten är så att säga idrottshistoria.

– Det förändrade mitt liv på flera sätt men jag hoppas verkligen inte att det har förändrat mig, det är det största målet.

ARKIV: Sophia Popov i tårar efter osannolika British Open-vinsten (24 augusti):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.