Sergio Garcia med fler deltog i första tävlingen i den kritiserade LIV Golf-touren. Nu stängs han, med fler, av från Europatour-tävlingar och bötfälls. Foto: Bildbyrån

Golfspelare i LIV Golf-touren portas från Scottish Open

Uppdaterad
Publicerad

Europatouren meddelar under fredagen att spelare som deltagit i en tävling i den nya kritiserade Sauditouren i juni stängs av från de kommande tävlingarna i Europatouren, som inkluderar bland annat Scottish Open.

De berörda spelarna bötfälls också med cirka 1,2 miljoner svenska kronor.

Den 9-11 juni arrangerades den första tävlingen i den saudibackade touren LIV Golf på Centurion Club i London.

Nu meddelar Europatouren (DP World Tour) att deras spelare som deltog i den tävlingen stängs av från kommande tävlingar: Scottish Open, Barbasol Championship och Barracuda Championship.

Spelarna bötfälls också med cirka 1,2 miljoner svenska kronor.

”Alla handlingar i livet får konsekvenser och det är ingen skillnad med professionell idrott, särskilt om en person bryter mot regler. Det är vad som har hänt nu med flera av våra medlemmar”, säger Keith Pelley, vd för Europatouren.

De Europatourspelare som deltog i LIV Golf-tävlingen är bland andra: Louis Oosthuizen, Sergio Garcia och Martin Kaymer. Brooks Kopeka, som anslöt till ”saudiligan” tidigare i veckan, har tidigare annonserats vara ett av namnen i Scottish Open.

MER GOLF: Sydkoreanska leder major med fem slag (24 juni 2022)

LIV-touren (TT)

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och DP World Tour i Europa.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte (”sportswashing”) när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

Premiärtävlingen gick i London.

De största namnen som valt att spela på touren är Phil Mickelson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Martin Kaymer, Sergío Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Patrick Reed och Ian Poulter.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.