Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Golfstjärnorna stöttar Henrik Stenson: ”Är respektlöst” Foto: Bildbyrån

Golfstjärnorna stöttar Henrik Stenson: ”Är respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Golfförbundet bröt tidigare i höstas sitt samarbete med Henrik Stenson.

Det beslutet sågas nu av flera stora stjärnor.

– Ett stort misstag, säger exempelvis den sexfaldige major-vinnaren Phil Mickelson.

I september beslutade Svenska golfförbundet att avbryta sitt samarbete med Henrik Stenson, då de inte längre såg honom som en förebild för svensk juniorgolf och paragolf.

Anledningen till det avslutade samarbetet är att de anser att LIV-touren förstör golfens ”ekosystem”, och att de ser det som en uppvisningsserie och inte en riktig sport.

”Kortsiktigt beslut”

Men förbundets beslut att sluta samarbeta med Stenson får nu hård kritik från flera av Stensons konkurrenter.

– Det är ett kortsiktigt beslut från golfförbundet, och även respektlöst. I slutändan är det de (förbundet) som kommer att se dumma ut, säger Phil den sexfaldige major-mästaren Phil Mickelson, som själv spelar på LIV-touren, till SVT Sport.

”Är inte klokt”

Även den förre världsettan Martin Kaymer är kritisk.

– Det Henrik gjort för svenska golfungdomar och svensk golf... Det är mycket mer än vad ett förbund kan göra, säger han, och lägger senare till:

– Han har gjort så mycket och uppnått så mycket. Att ge honom en så tuff behandling för att han anslutit sig till touren... Det är inte klokt, tycker jag. Det är hyckleri från förbundets sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

”Inte riktig idrott”

Svenska Golfförbundets ordförande Gunnar Håkansson har tidigare sagt till SVT Sport att de kan tänka sig att ändra beslutet framöver.

– Vi ändrar vårt ställningstagande om förutsättningarna ändras. Vi menar att, som det ser ut nu med ett slutet system, så är det inte riktigt idrott. Men ändras något så ändras ju också kartan för oss, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.