Göran Zachrisson. Foto: SR Bild/TT Nyhetsbyrån

KRÖNIKA: Göran uppfann sportreportaget för tv

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

En pionjär, stilbildare och Sveriges främsta golfröst har tystnat.

Sportreportagets fader, Göran Zachrisson, har lämnat oss, 83 år gammal.

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

I över 50 år hade Göran sportjournalistiken som arbetsfält och hans betydelse för sportberättande i tv och för svensk golf går inte att mäta.

När Göran växte upp i Djursholm utanför Stockholm, en plats han blev trogen hela sitt liv, var sport en naturlig del av tillvaron. Segling, gymnastik, simning, simhopp, höjdhopp, bandy och alpint – allt testade han. Men det var golfen han mötte i tonåren, som blev den stora kärleken och passionen.

På 60-talet jobbade han som redaktör för tidningen Svensk Golf men 1965 fick han chansen att kommentera amerikanska golffilmer för Sveriges Radio (i dag SVT). Göran och tv visade sig vara den perfekta kombinationen.

Göran Zachrisson, stående längst till vänster, tillsammans med kollegor på Tv-sporten 1976. Foto: SVT Bild

I 27 år blev han Tv-sporten (SVT Sport) trogen och det var under dessa år som Göran uppfann sportreportaget för tv och gjorde sig känd som en lågmäld och karaktäristisk golfkommentator.

Med mod, nyfikenhet och unika formuleringar utvecklade Göran tv-berättelsen. Och han samarbetade med fotografer och ljudtekniker för att göra historien mer levande, mer närgången, mer förklarande.

Resultatet blev stilbildande reportage som berörde. Och hans berättarteknik och arbetssätt kom att inspirera många sportjournalister, inte minst profiler som Jens Lind och Bernt Lagergren.

Göran Zachrisson bröt ny mark och satte avtryck med en berättartradition som vi på SVT Sport fortfarande värnar, ett stolt arv. Hans reportage publicerades ofta i Sportspegeln och historierna byggde både programmet och Görans varumärke.

Många av Görans reportage publicerades i Sportspegeln. Här är Göran gäst i programmet ”Sportspegeln 50 år” år 2011. Foto: SVT

Göran var noggrann med förberedelser och hade en sällan skådad känsla för detaljer. När han kommenterade golf kunde han i stunden se, reflektera och hitta berättelser i ögonblick som annars lätt passerat. Göran var pedagogisk och kommunicerade inte till tv-publiken, han kommunicerade med tittarna. Hans formuleringskonst samlades till och med i en bok med citat:

”Det enda jag vet om den här putten är att klockan är kvart i tre”

”Han är byggd som en järnetta och går att skicka portofritt över hela världen”

”Bollen landar på green som en fjäril med ömma fötter”

Göran hade världen som arbetsfält, reste många månader varje år i tjänsten och gjorde reportage med sportvärldens allra största namn. Göran var också själv ett stort namn, en elegant person som till och med hade en karriär som modell i perioder. Han sobra, sofistikerade sätt och det sparsmakade språket matchade den stilfulla och traditionsburna golfsporten.

Jens Lind och Göran Zachrisson 2018 i samband med inspelningen av dokumentären om Göran. Foto: Bildbyrån

Efter OS 1992 lämnade Göran Zachrisson SVT för TV3 och Viasat där han blev tv-bolagets stora golfprofil. Han fortsatte i yrket tills han var över 80 år. TV-berättande och golf var och blev på många sätt Görans liv.

Den som berättar den bästa historien vinner, sa en hög tv-chef en gång. Stämmer det, sitter Göran Zachrisson just nu högst upp på prispallen med en guldmedalj om halsen och berättar nya historier i golfhimlen.

KLIPP: Se Jens Linds hyllning av Göran Zachrisson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jens Linds hyllning av Göran Zachrisson Foto: Bildbyrån/TT

Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.