Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Hansons proffskarriär är nu över Foto: Bildbyrån

Hanson har slagit sitt sista slag

Uppdaterad
Publicerad

Peter Hanson gjorde sin första tävlingen på Europatouren redan 1999. Idag slog han sitt sista slag på samma tour när han missade kvalgränsen på Scandinavian Mixed.

– Det är klart att det blev känslosamt här på slutet på 18:e, säger Hanson till SVT Sport.

Hanson var som bäst för cirka tio år sedan. 45-åringen har bland annat sex segrar på Europatouren på meritlistan, var rankad 17:e i världen och var med i två vinnande Ryder Cup-lag.  Han bestämde sig ifjol för att sluta efter en rad år av ryggproblem och tävlingen på Halmstad GK blev ett definitivt avslut.

– Fantastiskt att kunna avsluta här i Halmstad inför stor publik. Det kändes bra, jag spelade med Henrik och han spelade bra. Vi gick och snackade ihop som vanligt. Men det är klart att det blev känslosamt här på slutet på 18:e, sa Hanson efter att signerat ett scorekort på touren för sista gången.

Vad är dina tre bästa minnen från karriären?

– De inkluderar givetvis Ryder Cup på Medinah och Celtic Manor och individuellt är det väl vinsten mot McIlroy i BMW (i Kina 2012 då nordirländaren var världetta), en vinst är alltid en vinst. Och så får jag säga tredjeplatsen från Augusta. Det är ett minne jag tar med mig, säger Hanson.

Grämer sig inte över missad grön kavaj

Ja, närmast en majorseger kom han på Augusta i US Masters 2012 när han slutade på tredjeplats. Han gick ut i ledarbollen och hade en bra chans till seger men puttern svek honom sista dagen.

Ligger du någonsin sömnlös över att puttern inte var lika het som vanligt den där söndagen?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag var lite besviken just när jag kom in och man kände att man hade haft chansen. Men nu när jag tänker på det och ser vilken bra golf jag spelade på en fantastisk bana så är det bara positiva minnen.

Släpper inte golfen

Hanson kommer att jobba vidare med olika projekt inom golfen.

– Jag har väl sagt att jag ska ska hänga kvar med det jag kan. Jag tänker att jag ska utnyttja all den erfarenhet och kompetens som jag samlat på mig. Dela med mig till nästa generation, Swedish Golfteam, och coacha dem.

Och det behövs. Svensk herrgolf har inte de senaste åren varit på topp på samma sätt som det var när Hanson själv var som bäst.

– Jag hoppas vi kan komma tillbaka. Vi har haft ett litet glapp, ett generationsskifte. Men vi har en väldigt bra generation som kommer upp nu, säger Hanson.

ARKIV: Hanson favorit med ryggproblem (2013)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.