Henrik Stenson nobbar Scandinavian Mixed Foto: Bildbyrån

Henrik Stenson hoppar av Scandinavian Mixed

Uppdaterad
Publicerad

Golfstjärnan Henrik Stenson har, tillsammans med Annika Sörenstam, stått värd för Scandinavian Mixed de senaste två åren.

Men nästa sommar kommer Stenson inte att finnas med, rapporterar Expressen.

”Under rådande omständigheter känns det som den bästa lösningen”, skriver han till SVT Sport.

– Vi kan bekräfta att Henrik Stenson har meddelat DP World Tour (tidigare Europatouren) och Ladies European Tour om sin intention att kliva av som värd för Volvo Scandinavian Mixed, säger en talesperson från Europatouren enligt Expressen.

Nästa år arrangeras tävlingen på Ullna golfklubb norr om Stockholm. Tävlingen är den enda på Europatourerna där startfältet består av både damer och herrar.

Stensons svar

Europatouren uppges inte vilja kommentera anledningen till Stensons avhopp.

I ett sms till SVT Sport förklarar nu Stenson beslutet.

”Efter diskussioner med DP World Tour har jag tagit ett steg tillbaka som värd för Volvo Car Scandinavian Mixed. Under rådande omständigheter känns det som den bästa lösningen. Tävlingen har en stor plats i mitt hjärta och jag hoppas att spela någon gång i framtiden. Jag önskar min vän Annika och alla som jobbar med Volvo Car Scandinavian Mixed lycka till

Scandinavian Mixed, spelas 8–11 juni, och krockar med en tävling på LIV-touren, som Stenson vanligtvis spelar på.

Hade tidigare bekräftat medverkan

Tidigare i höst uppgav Claes Nilsson, vd på We Do Sports, företaget som står bakom Scandinavian Mixed, att Stenson skulle spela turneringen även 2023 – men att fler spelare kommer att användas i marknadsföringen.

– Henrik är varmt välkommen att spela. Han är värd för tävlingen och han har bekräftat att han kommer att spela. Det är där vi är. Men vi kommer att lyfta fram lite andra spelare också i marknadsföringen, som Linn (Grant) och andra. Inte bara Henrik och Annika som vi gjort tidigare, sade Claes Nilsson till Svensk Golf.

Efter flytten till den saudiska LIV-touren har bland annat Svenska golfförbundet valt att avsluta sina samarbeten med Stenson. Beslutet ska dock inte ses som kritik mot Stenson som person, har förbundet betonat. Motiveringen är i stället att LIV-tourens upplägg, där spelare får inbjudningar i stället för att kvala in, ”är negativt för idrottens utveckling, både i Sverige och internationellt”.

KLIPP: Henrik Stenson om att golfförbundet bröt samarbetet (24 okt 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Stenson om att golfförbundet bröt samarbetet Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer