Fredrik Andersson Hed och Brittany Lincicome. Foto: SVT/Bildbyrån

Hon spelar mot männen – i egna sponsorns tävling

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt med British Open avgörs en PGA-tourtävling i Nicholasville i Kentucky, USA.

Där har Britanny Lincicome fått en inbjudan att tävla mot herrarna vilket har fått stor uppmärksamhet i golfvärlden.

Amerikanskan är 30:e på världsrankingen och har kopplingar till sponsorn av tävlingen.

– Det naturliga hade väl varit att se världsettan spela mot männen, säger SVT Sports golfexpert Fredrik Andersson Hed.

Det som öppnade vägen för Lincicomes start är att hon vunnit de två senaste upplagorna av damtävlingen Pure Silk-Bahamas LPGA Classic. Lincicome är ambassadör förr Pure Silk, vilket är ett hudvårdsföretag i USA. Det företaget ägs i sin tur av Perio, Inc som också äger Barbasol, som bland annat tillverkar raklödder, och sponsrar herrtävlingen i Kentucky som heter Barbasol Championship.

– Det är väl klart att sponsorn gärna vill se henne spela men i slutändan är det hon själv som tar beslutet. Hoppas att hon inte känner sig pressad på grund av relationen med sponsorn, säger Andersson Hed och tillägger att Lincicome slår långt, vilket kan vara en faktor.

LPGA-touren

I Sörenstams fotspår

– Det gör att det kan bli spännande att se hur hon står sig i konkurrensen. Det mest naturliga hade väl varit att se världsettan spela mot männen, Annika Sörenstam var ju världsetta när hon tävlade mot männnen. Kanske hade de en lista och att hon var ett lägre val, funderar Andersson Hed som annars uppskattar att idrottare kan tävla över gränserna och bryta mönster. 

– Det här är en morot och en utmaning för Lincicome, säger han.

När Annika Sörenstam tävlade mot männen på The Colonial i Texas 2003 var det hysteri och en världshändelse som trängde långt ut över idrottens gränser.

Lincicome är tionde på LPGA-tourens lista över de som slår längst den här säsongen. När hon i veckan träningsspelade med italienaren Dominico Geminiani, som är utanför topp 2 000 i världen, utbrast hon:

– Det kändes som om han slog 90 meter längre än mig, säger Lincicome till PGA-touren som de senaste åren bjudit in berömda människor utanför golfen till sina tävlingar. Bland annat har basketspelaren Stephen Curry ställt upp.

Lincicome spelar för alla unga tjejers skull

Lincicome ser det här som ett erbjudande av once in a lifetime-karaktär. Hon gör det för att inspirera alla unga tjejer som spelar golf.

– En sådan här möjlighet gör att jag har chans ändra folks förhållningssätt till golfen i framtiden, funderar Lincicome som erkänner att hon är supernervös och räknar med att ha fjärilar i magen de första hålen.

Andersson Hed tonar ned betydelsen av Lincicomes start och hur helgens insats kommer att bedöma henne och golfen.

– Det är bara positivt, ingen förväntar sig att hon ska kunna mäta sig med herrarna och om hon skulle ha en dålig dag, vilket alla golfare kan ha, så är det inte avgörande för hur hennes karriär kommer att bedömas, säger Andersson Hed.

Lincicome har två majorsegrar och åtta vinster på LPGA-touren. Hon blir den sjätte kvinnan att spela mot männen på PGA-touren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LPGA-touren

Mer i ämnet