Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jon Rahm får den gröna kavajen som är Augustas signum av förra årets segrare Scottie Scheffler. Foto: Bildbyrån

Jon Rahm efter största segern i karriären: ”Det var för Seve”

Uppdaterad
Publicerad

Det var känslosamt när Jon Rahm vann the Masters på Augusta efter att ha gått ut två slag bakom Brooks Koepka den sista rundan. Spanjoren tog hem segern på 40-årsdagen av legendaren och landsmannen Seve Ballesteros andra seger på Augusta och på vad som skulle varit dennes 66-årsdag.

– Den här segern var för Seve. Han var där uppe och hjälpte mig, säger Rahm.

Dagen började som en duell mellan PGA-tourens Rahm, 28, och saudistödda LIV-tourens Brooks Koepka, 32, där först tolv bortregnade hål från lördagen gjorde att söndagen blev mastig med 30 hål i ett underbart soligt sommarväder i Georgia. Sedan kom allt att handla om Ballesteros minne som svävade som ett moln över den spanske landsmannen Rahm över banan.

– Det svåraste var att kontrollera känslorna i dag, att veta vad som stod på spel om jag skulle vinna. Det var riktigt jobbigt. Att få vinna på 40-årsdagen av Seves vinst, på hans födelsedag och på påskdagen gör det extremt meningsfullt för mig, säger Rahm, enligt Reuters.

The Masters

Ballesteros som inspirerade en hel generation golfare dog i hjärntumör 2011 omgiven av sin familj. Han blev 54 år och vann fem majors, varav två på Augusta.

Världsettan Rahm vann sin första major 2021 med US Open. Han visste inte om dagens betydelse när han anlände till banan.

Phil Mickelson tvåa som 52-åring

– Jag fick höra en massa saker om varför det här skulle kunna bli speciellt men jag ville inte grotta ner mig för mycket i det.

Tävlingen började illa för Rahm som gjorde en dubbelbogey på första hålet i torsdags men han kunde snabbt skaka av sig den chocken.

Ballesteros är anledningen till att Rahm började med golf och han har en dröm om att kunna fylla hans skor.

– Jag hörde hela tiden ”Seve, Seve. Gör det för Seve”, var det jag hörde de sista nio hålen, säger Rahm som till slut vann överlägset.

Han gick runt det sista varvet på 69 slag för -12 totalt och var fyra slag före LIV-duon Koepka och legendaren Phil Mickelson, 52.

– Tyvärr var det inte tillräckligt, men det var riktigt kul för mig att spela på den här nivån igen, och det är uppmuntrande för mig under resten av året, säger Mickelson.

Spanska segrar i Masters:

1980: Seve Ballesteros, -13

1983: Seve Ballesteros, -8

1994: José María Olazábal, -9

1999: José María Olazábal, -8

2017: Sergio Garcia, -9

2023: Jon Rahm, -12

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet