Tillbaka från depressionen – nu mår och spelar Karlberg bra

Uppdaterad
Publicerad

Han var nere på botten, orkade inte går ur sängen på morgonen mer än för att säga hej då till barnen innan skolan. Så var den nattsvarta verkligheten för Rikard Karlberg i över ett år.

Nu är han sedan några veckor tillbaks på banan, bildligt och på riktigt.

– Det känns jätteskönt. Det här har ju varit något som inte bara jag gått igenom utan hela min familj. Att jag står här nu är en vinst för oss alla, säger Karlberg efter att ha gått 68 slag första varvet på hemmabanan Hills.

Han spelade inte en enda golftävling under 2018.  Sjukdom som ledde till depression har plågat göteborgaren sedan 2017.

– Jag gick upp och sa hej då till barnen när de gick till skolan och sedan gick jag och la mig igen, berättar Karlberg i en personlig blogg på Europatourens hemsida idag.

– Grundproblemet låg i att jag hade byggt upp både mental och fysisk stress under för lång tid efter en infektion. Jag vilade aldrig utan bara spelade på och till slut sa kroppen nej, berättar Karlberg i bloggen.

I början av sommaren hade så Karlberg hämtat sig så pass att det var dags att se hur det gick att spela tävlingsgolf. Hans resultat de senaste veckorna har varit sensationellt bra med tanke på omständigheterna. Topp tio på challengetouren i Österrike och sedan i Finland veckan efter ledde han till och med inför slutvarvet. På Europatouren i Tjeckien i förra veckan blev han femma.

Idag på hemmabanan Hills hade Karlberg 68 slag, två under par, så formen sitter i.

– Nu försöker jag bara njuta av att vara här. Förra året (han var här som åskådare) var det väldigt jobbigt att vara här. Så nu känns det fantastiskt, säger Karlberg till SVT Sport.

Att han kunnat hitta ett så bra spel så snabbt efter återkomsten förklarar Karlberg med att han har lärt sig oerhört mycket av sin sjukdom.

– Du lär dig väldigt mycket om dig själv och speciellt med golf som är väldigt mentalt, att kunna slappna av på golfbanan har hjälpt mig mycket, förklarar Karlberg för SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.