Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Landslagscoachen positiv till nya golfboll-regeln

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beslutet många väntat på. De styrande organen R&A och USGA har beslutat att införa nya testmetoder för godkännande av golfbollar, vilket i praktiken betyder att miljontals golfbollar kommer behöva bytas ut till 2030.

– Inom landslaget är vi försiktigt optimistiska, säger Carl Magnusson coach i herrlandslaget till SVT Sport.

2028 går proffsen över till de nya bollarna och resten av världens golfspelare följer efter i januari 2030.

Redan nu är ungefär 30 procent av alla golfbollar som säljs sådana att de klarar de nya testerna. Men övriga 70 procent måste alltså på sikt bytas ut.

De proffs, som till exempel Ludvig Åberg, som slår allra längst beräknas att tappa 10–12 meter med drivern medan de genomsnittlige manlige fritidsgolfaren kommer slå 3-5 meter kortare och den kvinnliga bara 1-3 meter kortare.

Svenska landslaget positiva

– Inom landslaget är vi försiktigt optimistiska. Först och främst glada över att det fortsatt kommer vara ett och samma regelverk för amatörgolf och proffsgolf, säger Carl Magnusson coach i herrlandslaget till SVT Sport.

– Det hade kunnat bli rörigt med olika regelverk tror jag. Det hade inte minst påverkat många elitsatsande amatörer som eventuellt behövt hantera två olika bollar beroende på var de befinner sig i sin karriär och utveckling.

Magnusson tror inte att regeländringen vad gäller bollen kommer att påverka golfspelet särskilt mycket. 

– Längd är ju relativt, det vill säga, de spelare som slår längst idag kommer mycket troligt fortsätta att slå längst efter ändringen. Deras eventuella fördel de har från sin längd kvarstår därmed, säger Magnusson.

Bra ur miljösynpunkt

Något som är bra med nyordningen är att kommer kunna behålla banorna som de är. Man behöver inte göra dyra nybyggnationer och förlängningar.

– Det finns ju också ett hållbarhetsperspektiv som jag tycker väger tungt. I en värld där bollen fortsätter flyga längre och längre så kommer vi inte ha yta till våra banor, det är ju på sikt ohållbart på många plan.  

– Banor kan nu ta mindre mark i anspråk vilket kräver mindre resurser för skötsel, vattenåtgång och allt annat som ökar i takt med att spelytorna blir större.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.