Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Linnea Ströms mardrömsår: ”Var långt nere på botten”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag inleds Skaftö Open i Bohuslän.

Ett av de stora namnen bland deltagarna är Linnea Ström, som kommer från ett mardrömsår efter en mental blockering.

– Det var väldigt tufft, men i dag är jag tacksam att jag tog mig igenom det med hjälp av min familj och mitt team, säger hon till SVT Sport.

Ström, som till vardags spelar i USA, har efter fjolåret haft en fin säsong i år med en seger på Epson-touren, bland annat.

Annat var det i fjol då spelet inte stämde alls.

 – När jag ställer upp mig vid bollen är det nästan så det fryser. Jag vet inte hur jag ska få i väg bollen, jag vet inte om den kommer gå till höger eller vänster. Det blir en extrem osäkerhet och dåligt självförtroende över mig egen golf. Det var väldigt tufft. Jag har personligen inte haft så starka motgångar tidigare i karriären, säger Ström.

”Gick inte att slå bollen rakt”

Lösningen? Att blunda för problemet.

– Jag har haft det som träningsmetod ibland. Att slå lite med stängda ögon, då känner man balansen tydligt genom hela svingen. Jag trodde inte att jag skulle göra det ute på banan och under tävling, men det behövde jag. Det gick helt enkelt inte att slå bollen rakt (med öppna ögon). Det var det enda som funkade för mig, säger Ström.

Ström spelade hela fjolårssäsongen med stängda ögon. Efter en hemresa till Sverige i vintras hände dock något – Ström lyckades ta sig ur den mentala låsningen.

– Det var bara de i min närhet som visste om det. Men nu är jag så bekväm att prata om det och det är viktigt att få ut att det inte alltid är en dans på rosor. Jag är otroligt glad att jag kan bevisa att jag var så långt nere på botten och nu i år ändå har vunnit på Epson-touren.

Skaftö Open sänds i SVT på lördag och söndag.

Hör Linnea Ström i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.