Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett inslag om Maja Starks andraplats och Nelly Kordas seger här. Foto: ANDY LYONS

Maja Stark tvåa i majorn i Texas – miljonregn väntar

Uppdaterad
Publicerad

Golfaren Maja Stark slutade på en andraplats i Chevron Championship i Texas: hennes främsta majorplacering i karriären.

Svenskan har letat fel – och nu hittat rätt.

– Det gör mig väldigt glad, två månader sedan fungerade verkligen ingenting, säger Stark.

Starks tidigare bästa resultat i en major var hennes nionde plats i US Open förra året.

Den högstanoteringen är nu historia.

Svenskan stod för en imponerande fjärde runda i Texas, med tre birdies – varav två kom på hål 17 respektive 18 – vilket innebar 69 slag, tre under par. Det räckte till en andraplats som ger henne en prischeck på motsvarande 7,2 miljoner kronor.

”Jag kom på det”

På en presskonferens efter tävlingen gav Maja Stark svar på bakgrunden till succén.

– Två månader sedan såg det inte ut så här. Det var faktiskt hemskt, ingenting fungerade verkligen för mig. Då analyserade jag allt och kom på det, med stor hjälp från mina tränare.

Vad 24-åringen ändrade efter sin analys?

– Mycket handlar om teknik. Men min puttning – puttern var helt felvinklad tidigare så nu kan jag lita på mitt puttande mycket mer. Också mycket mentalt. Jag tror inte jag sköt i vattnet en enda gång denna veckan. Jag brukar vara som en magnet till vattnet. Tidigare tänkte jag på att jag inte skulle skjuta där och då tabbade jag mig och gjorde det.

Skippade svordomarna

En annan mental aspekt som Stark tog med sig till årets första major var att försöka att inte svära efter dåliga hål. Istället skulle hon direkt fokusera på nästa.

– Jag tror att det hjälpte. Det kändes som att jag gick vidare mycket snabbare och inte blev lika känslosam.

Varken Stark eller någon annan kunde dock knäcka världsettan Nelly Korda – amerikanskan vann med totalt 275 slag, två slag före Stark och tre före tredjeplacerade Lauren Coughlin och Brooke M. Henderson.

Vinsten i Texas är Kordas andra majortitel i karriären efter att ha vunnit PGA-mästerskapet 2021. Det var dessutom amerikanskans femte raka seger på LPGA-touren – en rekordsvit hon nu delar med Nancy Lopez (1978) och Annika Sörenstam (2004–2005).

Linn Grant och Anna Nordquist slutade på en delad plats 17 på totalt 286 slag medan Madeleine Sagström med sina 288 slag hamnade på delad 30:e-plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.