Phil Mickelson är ett av affischnamnen för den saudifinansierade utbrytartouren. Foto: TT

Mickelson gör comeback i utbrytartouren

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett frivilligt uppehåll sedan i februari gör Phil Mickelson comeback om ett par dagar. Legendaren kommer att göra det på den omdiskuterade utbrytartouren sponsrad av Saudiarabien. Flera av sportens största gör honom sällskap.

”Jag inser att många kommer att tycka att jag har fattat fel beslut”, skriver Mickelson. 

Mickelson har kopplats samman med den saudifinansierade LIV Golf Invitational Series i flera månader och i kväll meddelade touren att 51-åringen kommer till start senare i veckan. Han försvarade inte ens titeln i majorn PGA-mästerskapen nyligen. 

Han tog en frivillig paus i februari efter kritik mot honom kring uttalanden om den saudiska regimen, där första tävlingen ska avgöras på Centurion Club utanför London 9-11 juni. Tävlingen, som spelas över tre rundor utan cut, lanseras som den mest lukrativa någonsin.

”Möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar”

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det gäller mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en ”once in a lifetime”-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson innan pausen.

Han trodde att det han sagt var ”off the record”, men journalisten publicerade uttalandet och amerikanen tvingades backa. Nu har han återigen vänt och ska spela i London.

”Jag inser och respekterar att många kommer att tycka att jag har fattat fel beslut och ha starka åsikter om det. Det har jag full förståelse för”, skriver superstjärnan i ett uttalande på sociala medier.

1,2 miljarder kronor till Dustin Johnson för övergången

Varje deltävling har 245 miljoner kronor att dela ut enligt modellen 39 miljoner kronor till vinnaren och sedan i fallande skala till 1,2 miljoner kronor till sista spelaren på 48:e plats. Dessutom kommer en mästare som får 176 miljoner kronor att krönas efter den sjunde och sista deltävlingen. Även en lagtävling med 490 miljoner kronor i potten kommer att äga rum. 

Vid tävlingen i London kommer en dagsbiljett att kosta 820 kronor.

48 spelare kommer till start. Det är är flera välkända spelare som kommer att slå ut: Dustin Johnson (ska ha fått 1,2 miljarder kronor för övergången), Sergio Garcia, Lee Westwood, Ian Poulter och Louis Oosthuizen hör alla till sportens främsta.

MER GOLF: Henrik Stenson om vägen tillbaka: ”Konkurrensen är större” (6 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.