Pernilla Lindberg utforskar greenen. Foto: Bildbyrån

Fiasko och succé för svenskorna i British Open

Uppdaterad
Publicerad

Är golfaren Pernilla Lindberg på väg mot ny majorsuccé? Ja kanske. I andrarundan av British Open slog hon till med 68-runda och är delad åtta inför helgens spel. På samma plats finns också en annan svensk, Madelene Sagström. Inga andra svenskor klarade kvalgränsen.

Pernilla Lindberg, som tidigare i år vann sin första major, har en bra chans på en ny i British Open.

Efter en fantastisk andrarunda som bara skuggades av en bogey på det tredje hålet är hon nu delad åtta inför helgen.

Lindberg gick den andra rundan på 68 slag, fyra under par. Bara två spelare, ledaren Pornanong Phatlum (67 slag) och spanjorskan Azahara Muñoz (66 slag) har lyckats ha färre slag den andra rundan.

Fem slag från toppen

Även Madelene Sagström är delad åtta. Hon följde upp gårdagens fina 69-runda med en 70-runda.

Pornanong Phatlum leder på tio slag under par.

– Jag har haft en spelplan, säger Pornanong Phatlum. Jag försöker planera vare slag, varje hål.

För de andra svenskorna blev British Open en riktig mardröm. Ingen, förutom Lindberg och Sagström, klarade ingen kvalgränsen som låg på ett över par.

Bedrövad Nordqvist

– Jag vill inte kommentera något alls just nu, säger Anna Nordqvist efter misslyckandet.

Värst var det var för Jenny Haglund. Hon låg tre under par tretton hål in i andra rundan och var bra med. Då kom raset.

Från hål 14 och uppåt gjorde Haglund tre bogeys och kryddade det med en dubbelbogey och hamnade på två slag över par. Ett från kvalgränsen.

– Med tio svenskor på plats är det en besvikelse att inte få med fler än två till helgen. Samtidigt ska det bli kul att se de två som är kvar fajtas uppe i toppen, säger landslagscoachen Patrik Jonsson.

Övriga svenskors placeringar:

Utslagna:

(cut 145): 66) Jenny Haglund 146 (73–73), Julia Engström (72–75), Camilla Lennarth (71–76) och Caroline Hedwall (73–74), alla 147, 90) Anna Nordqvist 148 (72–76), 106) Linn Grant (78–72) och Frida Kinhult (76–74), båda 150, 135) Lynn Carlsson 155 (74–81).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.