Anna Nordqvist. Foto: TT

50 grader i skuggan – och Nordqvist med god vinstchans

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Årets andra major i golf kan bli en av de hetaste.

Förra helgen rapporterades 48 grader på ökenbanan i Mission Hills, Kalifornien.

Anna Nordqvist har en god chans att utmana om segern.

Thomas Tynander

Segraren i ANA Inspiration får fira med ett bejublat hopp i ”Poppies Pond”, vattnet som ramar i 18:e green på Mission Hills. Annika Sörenstam gjorde det tre gånger (2001, 2002 och 2005).

Innan dess hade Helen Alfredsson chansen efter segern 1993, men avstod. Senast av svenskorna var det Pernilla Lindberg som 2018 hoppade jämfota i det blöta. Publiken älskar det varje gång.

LPGA-touren

Vinnaren av året turnering lär vilja svalka sig efter sista putten på söndag. Om inte vattnet är för varmt. För den stora snackisen timmarna före första utslaget är varken covid-19 eller den dåliga luften av närliggande skogsbränder, även om det blir faktorer som förstås påverkar, nej, det stora samtalsämnet är hettan.

Förra helgen var det närmare 50 grader i skuggan och även om prognosen lovar lite svalare temperaturer är det troligt att det aldrig blir lägre än 40 grader i skuggan. Caddies får köra golfbilar och spelarna kan även välja att använda egna vagnar. Allt för att inte förvärra det som redan är högsta prio – deltagarnas hälsa, detta besvärliga pandemiår.

Hettan är så påtaglig att det har rapporterats av spelare på Twitter att telefoner överhettats och slutat att fungera, när spelarna tränat.

Den spelare som klarar hettan bäst, och är kyligast när det avgörs, vinner årets andra major.

Det kan bli svenskt 

Anna Nordqvist är den av de sex svenskor som på förhand har bäst segerchanser. Rutinen är överlägsen i svensklägret, med åtta USA-vinster och en rad fina majors på meritlistan.

Dessutom visade Nordqvist i Arkansas vid den senaste tävlingen att formen är strålande fin. Hon dominerade turneringen hela vägen fram till avgörandet, två dåliga utslag och en elak putter styrde ner henne till en andraplats.

Men självförtroendet finns där, efter tre dagar med bland annat 20 birdies:

– Jag spelade jättebra den här veckan. Men det var väl inte meningen att jag skulle vinna, sa hon efter sista rundan. 

– Jag tar med mig mycket som var positivt.

Världsettan Ko Jin-Young, Sydkorea, har valt att inte vara med i USA för omstarten av LPGA-touren, och det är helt öppet i snacket om vem som kan vinna. Nordqvist är en kandidat, en annan är världstvåan Daniella Kan, USA, som var sexa fjol och har vunnit två av de senaste turneringarna i sommar. 

Återstår att se vem som får göra årets hopp i Poppies Pond. Den här gången utan publik.

Tre svenskar som utmanar

Anna Nordqvist, 33.

Kommentar: I storform. Största svenska hoppet. Tvåa i senaste turneringen efter att ha dominerat fram till sista nio hålen då två dåliga utslag förstörde segerchanserna. Åtta segrar i USA, varav två majors. 

Pernilla Lindberg, 34

Kommentar: Vann just ANA Inspiration 2018, efter nio år på USA-touren. Formen är stigande, med en elfteplats i senaste starten. Vet hur banan ska besegras.

Madelene Sagström, 27

Kommentar: Vann i USA i januari och var i sitt livs form när pandemin stoppade allt. Nästa svenska på tur att vinna en major, en av de största turneringarna. Osäker dagsform, men har kunnandet.

Fakta

Turnering: ANA Inspiration

Plats: Mission Hills, Kalifornien, USA.

När: 10-13 september.

Startfält: 105 spelare.

Svenskor: 6.

Regerande mästaren: Ko Jin-Young, Sydkorea (ej på plats).

Alla svenskor: Dani Holmqvist, 32, Anna Nordqvist, 33, Linnea Ström, 23, Caroline Hedwall, 31, Madelene Sagström, 27, Pernilla Lindberg, 34.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

LPGA-touren

Mer i ämnet