Frida Kinhult på Skaftö Open 2019 Foto: SGF

Skaftö Open blir Europatourtävling

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att golftävlingen Skaftö Open, numera på Nordic Golf Tour, blir en Europatourtävling på kalendern 2021. Skaftö GK, har fostrat stjärnorna Marcus och Frida Kinhult. Nu får Frida chansen att spela Europatourgolf på sin hemmabana.

– Det känns ju jätteroligt. Vi har jobbat hårt i ett år nu för det här, säger tävlingschefen och klubbens eldsjäl Reine Patriksson till SVT Sport.

Inte sedan Helsingborg Open 2015 har det arrangerats Europatourgolf på damsidan i Sverige. I år var det tänkt att bli två tävlingar med nya Scandinavian Mixed och Creekhouse Ladies Open men båda ställdes in på grund av coronapanademin. 

Tre svenska LET-tävlingar

Nästa år blir det nu istället enligt planerna hela  tre tävlingar på svensk mark då man i måndags skrev på kontraktet att Skaftö Open blir en del av Europatouren.

– Det betyder ju oerhört mycket för svenska golftjejer att ha LET-tävlingar i Sverige att sikta mot, säger Patriksson.

Creekhouse Ladies Open skulle ha arrangerats bara om några dagar på Kristianstads GK för första gången men pandemin satte stopp och nytt datum för tävlingen är satt till 3 juni 2021. Samma månad är det tänkt att  Scandinavian Mixed, ett samarrangemang mellan herrarnas europatour och damernas, spelas på Bro Hof.

Senare nästa sommar, 26 augusti,  kommer det alltså bli dags för Skaftö Open i Bohuslän. Första upplagan genomfördes 2018 på svenska touren det som nu är Nordic Golf Tour, 2019 var tävlingen del av LET Access Series och det var även tanken i år, men så blev det inte utan Skaftö Open spelas i år, kommande helg, som del av Nordic Golf Tour.

Hoppas på Laura Davies

Reine Patriksson, som även är krögare i Fiskebäckskil, har på bara några år gjort Skaftö Open till Sveriges största damtävling. En tävling som uppskattas av såväl spelare som publik.

– Vi har ju satsat på mycket kringarrangemang och försöka göra tävlingen riktigt bra och spelarna har verkligen gillat det.

Den succén, är det som bäddat för att Reine Patriksson i måndags kunde skriva på kontraktet som till 2021 gör Skaftö Open till en tävling på Ladies European Tour.

Och planerna är stora för nästa års tävling.

– Vi ska jobba stenhårt för att göra en bra tävling med bra namn och bra med prispengar, säger Patriksson.

 Förhoppningen är att locka hit någon stor stjärna. Bland annat hoppas man på någon av de bästa svenskorna på LPGA-touren och att golflegendaren Laura Davies kommer till västkusten.

– Ja, vi har genom ett samarbete med Helen Alfredsson en bra person som hjälper oss att locka hit ett bra startfält, säger Patriksson.

KLIPP: Skrällen: Popov vann British Open (23 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.