Annika Sörenstam. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sörenstam ordförande i internationella golfförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Annika Sörenstam vann det mesta som kunde vinnas som damgolfens världsetta. Nu svingar hon snart en ny klubba. Den som ordförande för det Internationella golfförbundet, IGF.

Annika Sörenstam tar över uppdraget efter avgående Peter Dawson, som suttit på posten de senaste tio åren.

”Peter gjorde ett bra jobb och jag är ödmjuk och hedrad över att ha blivit ombedd att ersätta honom. Som en internationell spelare betyder det mycket att ha golf tillbaka i OS, för mig och vår sport. Jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta med styrelsen, IOK och golfens styrande organ i ansträngningarna att få sporten att fortsätta att växa globalt”, säger Sörenstam i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 januari 2021 är det Sörenstam som leder IGF, världsförbundet med 151 medlemsförbund från 146 länder och med mer än 60 miljoner anslutna golfare.

”Jag önskar min efterträdare, Annika Sörenstam, all framgång. IGF kan inte vara i bättre händer”, säger Peter Dawson i ett pressmeddelande

Vid dagens digitala sammanträde, där Thomas Bach, Internationella olympiska kommitténs ordförande deltog, tackade IGF:s styrelseordförande Jay Monahan Dawson för hans arbete. Monahan ser fram emot att ha Sörenstam i en ny roll som en av golfens främsta frontfigurer.

”Vi är stolta över att ha någon så skicklig och allmänt respekterad som Annika Sorenstam i rollen som ordförande. Annika spelade en framträdande roll i golfens framgångsrika strävan att bli olympisk. Hon tjänade som en global ambassadör med Jack Nicklaus och har sedan hon avslutande sin spelarkarriär varit dedikerad till att främja kvinnlig golf på alla nivåer genom sin stiftelse. Hon är den perfekta personen för att efterträda Peter”.

KLIPP: Se när ovationerna för Sörenstam aldrig vill upphöra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.