Henrik Stenson inför Masters. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stenson ska njuta – kan vara hans sista Masters

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson inleder i dag sitt 16:e raka US Masters – och kanske också sitt sista.

– Jag ska njuta så mycket som möjligt, säger han till C More.

Ingen annan svensk är ens i närheten av att mäta sig med Henrik Stenson när det gäller starter i majorn på Augusta National. Jesper Parnevik ligger tvåa på den blågula listan, med sju Masters, medan Stenson inte har missat en enda upplaga sedan debuten 2006.

Men risken finns att 45-åringen i år gör sitt sista framträdande i Masters. Formen är som bortblåst, Stenson har missat sex raka kvalgränser och samtidigt rasat till 117:e plats på världsrankningen. Att han finns med på Augusta den här veckan beror enbart på att British Open-segern 2016 garanterade honom spel i alla majors i fem år.

”Aldrig några garantier”

För att få vara med nästa år måste han uppfylla något av kvalificeringskriterierna, till exempel en topp 12-placering i årets tävling eller att han är rankad topp 50 i världen vid årsskiftet.

– Det här blir mitt sista år tack vare British Open och det finns aldrig några garantier för att man får spela ett nytt Masters, om man inte bättrar på rankningen, säger Stenson till C More.

Han konstaterar att spelet på sistone varit ”riktigt risigt”, även om senaste veckans spel i Texas Open visade några små glimtar av den gamle Stenson, innan allt havererade med en trippelbogey på sista hålet.

– Vi ska i alla fall tycka att det är kul och inte hänga med huvudet, även om inte spelet är med oss riktigt, säger han inför det som ser ut att bli en svårspelad vecka på den klassiska banan.

”Hänger lite löst”

Förhandsrapporterna talar om hårda och snabba förhållanden.

– Kommer det inte en massa regn kan det nog bli ett av de hårdare åren vi har spelat, säger han till C More.

Efter totalt 50 tävlingsrundor på Augusta National behöver i alla fall inte Henrik Stenson grubbla alltför mycket över hur han vill spela banan.

– Spelstrategi känns ganska lugnt, sedan kommer det ner till om man har något vettigt att spela med. Och det är där vi hänger lite löst, minst sagt.

Stenson missade ”cutten” i fjolårets coronaanpassade november-Masters och har som bäst varit femma på Augusta, när Patrick Reed vann 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.