Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskdoldisens stora succé i Spanien: ”Fantastiskt roligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en ny golfspelare att räkna med på Europatouren.

Rookien Henric Sturehed, 27, skrällde till med en femteplats i helgens tävling i Madrid.

– Jag känner mig inte riktigt närvarande i tankarna just nu, säger en tagen Sturehed efter jätteskalpen.

Sturehed hade levt en anonym tillvaro på mellanösterntouren innan han kvalade in till Europatouren i höstas.

Men efter fem missade kvalgränser i sina fem första karriärstarter på Europatouren hade spelbolagen honom som den spelare med minst chans att vinna Open de Espana – av de totalt 156 spelarna.

Efter att han klarat sin första kvalgräns på touren med 67 respektive 68 slag blandade han sig dock helt plötsligt i segerstriden efter 66 slag på lördagen.

I dag gick Sturehed ut i näst sista bollen för dagen, två slag från ledning. Han spelade i samma boll som hemmaspelaren, tillika världsfyran, Jon Rahm.

– Att spela med Jon Rahm som är en förebild på golfbanan är ju fantastiskt roligt. Att spela med honom sista dagen framför hans hemmapublik, säger Sturehed efter rundan till SVT Sport. 

Publikrekord för dig?

– Ja, absolut. Med ganska många åskådare också kan man säga, säger han med ett skratt.

Välbehövliga pengar

Finalronden var dock inte den bästa för Sturehed. Med 72 slag i dag slutade han -15 totalt och på delad femteplats efter en birdie på sista hålet. Alltjämt en rejäl skalp för den färske Europatour-spelaren.

– Det är fruktansvärt roligt. Jag sitter faktiskt här och känner mig inte riktigt närvarande i tankarna just nu. Man försöker att inte tänka så mycket när man spelar, men såhär efteråt slår det ju mig att det gick ganska bra.

– Det låter väldigt klyschigt men det är extremt små marginaler för att det ska gå riktigt bra. Får man spela på helgerna har man liksom chansen att putsa till siffrorna. Puttningen och mina wedgar har gjort att jag är på den placering jag är denna veckan.

För femteplatsen får Sturehed motsvarande drygt 520 000 kronor – hans överlägset största prispeng i karriären. Välbehövliga pengar för en spelare som försöker etablera sig på en större scen.

– Det är naturligtvist viktigt med den biten. Men det är inget man funderar på så länge man håller skeppet flytande på något sätt. Men det är ju jätteviktiga pengar.

Ja, har du kunnat hålla skeppet flytande den senaste tiden med tung start på Europatouren?

– Nja, man får ju se om sitt hus helt enkelt. Vad man prioriterar att göra för att ge sig själv möjligheten att spela bra. Prispengen är väldigt välkommen, så mycket kan jag väl säga.

Snabb resa till Marocko

Vad händer härnäst?

– Det sitter jag och funderar på just nu. Jag får spela i Marocko nästa vecka. Jag har min bas nere i Torrevieja i Spanien just nu så jag måste tillbaka till Torrevieja och hämta mina grejer, och sen upp till Madrid igen för att flyga Marocko. Det är planen, som det ser ut.

Har du bevisat att du hör hemma på Europatouren nu?

– Ja, spelar man fyra varv och är -15 så tycker jag det. Jag känner det själv, att det räcker till för att kunna vara med och fajtas om topplaceringar.

Är det något särskilt ögonblick du tar med dig som minne från den här fina veckan?

– Ja, Det är när man kliver in på 18:e tillsammans med Jon Rahm. Det känns ganska stort.

Rahm vann också tävlingen på -20, två slag framför Paul Dunne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.