Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flicklandslaget i golf Foto: Göran Söderqvist

Glädje bakom det svenska golfundret

Uppdaterad
Publicerad

Vi har sett det förut. Framgångsvågor inom en sport där idrottare sporrar varandra till stordåd under perioder. Tennislandslaget och pingislandslaget på 80-talet, friidrottslandslaget på 00-talet. Något liknande kan vara på gång inom golfen.

– Ja, det är jättekul. Om en börjar så följer många efter, säger Annika Sörenstam om den enormt framgångsrika generationen i flicklandslaget i golf.

Aktuell rankinglista inför Junior Solheim Cup >>>

Sex svenska golftjejer dominerar den europeiska juniorgolfen i år.  Flicklandslaget har vunnit samtliga nationstävlingar och fyra av tjejerna har vunnit individuellt i år. På rankingen till juniorversionen av Soilheim Cup, som avgörs i slutet av sommaren, är det blågult på de fyra första platserna.

Ranking till Junior Solheim Cup före Annika Invitational Foto: SVT

Sveriges uttalade mål är att alla sex landslagstjejer ska få en plats i Europas tolvmannalag. Och det är fullt möjligt att de lyckas.

Glädje och gemenskap

Svaren på frågan varför det går så bra för så många samtidigt stavas glädje och laganda...

– Gemenskap, att vi alltid stöttar varandra oavsett vad som händer. Även om det är framgångar eller motgångar, säger Linn Grant, som vunnit två tävlingar i år.

Hård träning och talang då?

– Min mamma kallar mig för TT, tur och talang, skrattar Maja Stark.

–  Men nu får man börja träna när talang inte hjälper längre, säger hon lite skämtsamt.

För tränar, det gör de verkligen redan. Mycket.

– Man behöver väl ha någon slag talang men det är ju träningen som gör att en talang utvecklas och blir bra. man kan inte bara leva på talang, då kommer man inte riktigt hela vägen, säger Julia Engström, som ifjol blev svenska juniorgolfs affischnamn när hon som 15-åring fick spela i majortureneringar tack vare sin vinst i British amateurs.

Sörenstam imponeras

Någon som gick hela vägen är Sveriges bäste spelare genom tiderna Annika Sörenstam, som står som värd för Annika Invitational i Halmstad. Hon imponeras av flickorna i landslaget....

– Den energi de har och den viljan att lära sig och bli bättre och bara se deras talanger, det är inspirerande för mig, säger Annika Sörenstam, som har just som sin egen ”mission” att ge inspiration till ungdomarna.

”Vi mot världen”

Under mottot ”Vi mot världen” vill golfförbundet bland annat lyfta fram laget före jaget...

– Vi hjälps åt, vi stöttar varandra. När någon annan lyckas ser vi det som en egen framgång, att vi dras med och jobbar ändå hårdare för vi vet hur de jobbar,säger Beatrice Wallin.

Hur många av er sex skulle vara på den här nivån utan laget?

– Max två kanske, jag tror verkligen inte alla sex hade varit så här långt fram. Tror att vi dragit fram varandra. När det blir så nära kompisar som vinner så ser  man möjligheten själv och det blir ingen rädsla utan en möjlighet, säger Frida Kinhult, som har brorsan Marcus Kinhult på Europatouren och pappa Mikael som tränare.

Tränaren lyfter laget

Alla tjejer lyfter fram landslagstränaren Fredrik Wetterstrand som en starkt bidragande orsak till framgångarna. Han har följt tjejerna i flera år  och sett hur de sporrar varandra till att bli ännu bättre.

– De ser att, kan du prestera så här bra så kan jag. Gick du fyra under par så vet de att då kan jag gå fem under par, jag är ju lika bra, och så bryter de barriärer för varandra, förklarar Wetterstrand en del av de framgångar som laget har haft.

För knappt 20 år sedan, 1998 och 2000,  hade Sverige med sex spelare i Solheim Cup. Om några år kan det se likadant ut igen om de svenska juniorernas utveckling fortsätter.

Framtida Solheim Cup-spelare

Är det ett nytt golfunder vi ser?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Om det fortsätter som det gör nu. Vi har alla, inte samma mål, men vi är på samma väg , säger Linn Grant och får medhåll från de andra och tränare Wetterstand.

Och Annika Söremstam är också övertygad om at de här tjejerna har något stort framför sig.

Får vi se någon av dessa sex tjejer i Solheim Cup i framtiden?

– Jag, det tror jag absolut, konstaterar golflegendaren säkert.

Flicklandslaget i golf

Julia Engström

Född: 2001

Klubb: Ringenäs Golfklubb

Linn Grant

Född: 1999

Klubb: Rya Golfklubb

Frida Kinhult

Född: 1999

Klubb: Skaftö Golfklubb

Amanda Linnér

Född: 2001

Klubb: Hills Golfklubb

Maja Stark

Född: 1999

Klubb: Abbekås Golfklubb

Beatrice Wallin

Född: 1999

Klubb: Hills Golfklubb

Se fulla meritlistor på golf.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.