Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madelene Sagström på drivingrangen på Enköpings golfklubb Foto: Rikard Lann

Tog golfvärlden med häpnad – nu väntar LPGA-touren

Uppdaterad
Publicerad

Som amatör var hon näst bäst i världen – men trots det så blev genombrottet för Madelene Sagström i fjol, på på den amerikanska Symetra-touren, något som tog golfvärlden med häpnad.

24-åriga Enköpingstjejen vann tre gånger sitt första proffsår och som rookie på undertouren till LPGA-touren.  Hon var dessutom topp 10 hela tolv tävlingar på 15 starter. En fullständig dominans som gav henne LPGA-kortet redan på försommaren och som gav henne plats i alla möjliga rekordböcker.

Nu är det dags för nästa äventyr. Att mäta sig med de allra bästa, att se om hennes spel håller för att ta sig hela vägen till världstoppen.

LPGA-touren

Förutsättningarna finns och grundarbetet är redan gjort. Tusentals timmar på rangen på Enköpings golfklubb har format den träningsvillige och målmedvetna Sagström.

SVT Sport träffade henne på ett besök hemma på banan i Enköping. Där hon gladeligen ställde sig på mattan och öste ut bollar.

Dålig på att vara ledig

– Jag är dålig på att vara ledig. Jag tycker det är så kul att träna, det är det bästa jag vet. Jag mår bra av att vara på golfbanan,  säger Sagström om träningen på rangen och att det brukar rycka i fingrarna om hon håller upp bara ett tag.

Hon växte upp några långa drives bort i en golftokig familj. Perfekta förutsättningar för att lyckas med en sport som kräver timmar och åter timmar av nötande.

– Det är förmodligen en av anledningarna till att jag fortsatte, säger Sagström vikten av att bo så nära banan.

Fjolåret och proffskarriären inleddes i Kalifornien. Men det var något som inte stämde när hon kom till sin första proffstävling. Hon kände inte att hon hörde hemma där och kände sig obekväm med hela situationen. Hon trodde inte att hon skulle klara att slå ut första slaget ens...

Telefonsamtal förändrade allt

Men ett telefonsamtal med mentorn och storspelaren Robert Karlsson ändrade på allt.

– Han ställde mig mot väggen. Jag försökte ju faktiskt ignorera hur jag kände och hur jag mådde.  Tänkte att det här kan jag lösa  ändå. Han fick mig att vara ärlig mot mig själv och att det var okej att jag kände sådär. Han sa åt mig att gåu och njuta av varenda steg. Dagen efter spelade jag mitt livs bästa golfrunda på en golftävling hittills. Och jag undrade liksom vad som hände... och det satte starten för resten av tävlingen och säsongen, berättar Sagström.

Sagströms reflekterande hållning till golfen har varit på både gott och ont. Hon jobbar och har jobbat mycket med hur hon ser på sig själv som golfare och människa. Något som hon brottades mycket med under tiden på golfgymnasiet.

Var nära ätstörningar

– Jag har alltid haft väldigt svårt att separera på mig själv som människa och mig själv som golfare. Varenda golfslag har liksom definierat mig själv i hela mitt liv. Och det har jag mått otroligt dåligt av det. Jag höll på att hamna i ätstörningar..

–Jag måste ju välja. Antingen väljer jag att bli bäst i världen på någonting eller att bli bäst i världen på någonting eller så väljer jag att bli bäst på att vara elak mot mig själv. Vad ska jag göra? Jag bad om hjälp från min tränare Hans under gymnasiet. Och jag jobbar fortfarande idag med att inte vara elak mot mig själv. Min högsta prioritering är inte att bli bäst i världen, jag vill må så bra jag kan varje dag och bli den bästa människa jag någonsin kan bli. Och jag vet att jag mår väldigt bra av att spela golf.

Nyckeln till framgångarna på banan i år har varit en aggressiv spelstil, en enorm envishet och långa utslag. Men det finns saker att förbättra.

”Bli äckligt bra”

– Jag vill bli äckligt runt greenerna, äckligt bra, skrattar Sagström.

– Att alltid kunna få bollen i hål att kunna få i bollen hur det än ser ut. Sedan måste jag kaxa till min attityd till mig själv lite mer. Känna att jag förtjänar att vara där jag är. Nu kommer jag spela mot de bästa i världen och nu måste jag se mig själv på den platsen också. Sedan kan jag bli lite bättre på greenerna.

Hon är väl förberedd för hetluften som väntar. Med en egen videoblogg har hon vant sig vid hur hon ska bete sig i media, som hon älskar att vara en del av. Hon har till och med studerat journalistik.

– Media är viktigt för oss som idrottare. De kan ju säga precis vad som helst om oss, och jag känner att desto mer jag kan vara mig själv och ge min bild desto mer tjänar jag på det. Hoppas att jag inte sitter här och klagar om några år, vi får se, säger Sagström om hur hon ser på den framtida mediebevakningen av henne.

Nystart i Orlando

I slutet av januari är det premiär på LPGA-touren och då lär inte uppmärksamheten bli mindre.

Fram tills dess kommer Sagström börja ett nytt liv i det svenska golfmeckat Orlando i Florida, dit hon precis flyttat från Louisiana. Med hopp om att en ny miljö med bland andra Anna Nordqvist och Henrik Stenson som grannar, kan inspirera och få henne att växa ännu mer med uppgiften.

I slutet av januari är det dags på Bahamas.

– Jag tror på mig själv och på det jag gör.  Jag tror att mitt spel är tillräckligt bra för att kunna vara med i världstoppen. Det är det jag strävar efter och det jag jobbar efter varje dag. Det är därför jag vaknar på morgonen för att fortsätta att jobba på min dröm och  kunna vara med och fajtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LPGA-touren

Mer i ämnet