Beatrice Wallin och Linn Grant redo att inta Sydkorea. Foto: Mattias Sandberg

Undret inom svensk damgolf: ”Det är vi mot världen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska landslagets Linn Grant och Beatrice Wallin har under juni månad tävlat i Sydkorea, vilket inte hör till vanligheterna. SVT Sport mötte två av Sveriges största löften innan avresan till Sydkorea.

– Sydkorea som är världsledande inom damgolfen undrar varför Sverige är så bra, det ska bli jättekul att få åka, säger Linn Grant till SVT Sport.

Svensk damgolf är hetare än på länge. 2 av de 3 senaste majortävlingarna har vunnits av svenska spelare. Och underifrån knackar många på dörren vilket har gjort att Sydkorea, dominanten inom golf på damsidan, har fått upp ögonen för Sverige och nu bjuder in två svenska spelare till Sydkorea. Linn Grant och Beatrice Wallin har valts ut och de ska först Sydkoreas största proffstävling, sedan väntar de koreanska amatörmästerskapen. Och dessutom ska Linn och Beatrice även få träna med det koreanska landslaget på deras nationella träningscenter, vilket är unikt för svenska amatörspelare..

– Det är väldigt kul att få uppleva det här med Linn, hon har ju lite mer erfarenhet än vad jag har så det känns skönt att ha någon att bolla med och dela det här med, säger Beatrice Wallin till SVT Sport.

Linn Grant och Beatrice Wallin var båda med i laget som vann Lag-EM förra året. De representerade också tillsammans med 4 andra svenska spelare Europa i Junior Solheim Cup 2017. Halva laget i matchen mot USA bestod av svenska spelare, något som aldrig tidigare hänt.

En som jobbat i flera år med Linn, Beatrice å dom andra i det som kan bli en gyllene generation är landslagscoachen Fredrik Wetterstrand

– För några år sedan sade vi att om vi vill bli bäst i världen är det bäst att vi samarbetar. Vi skapade ett koncept som vi kallar för ”Vi mot världen” för vi behöver ju inte slåss mot varandra för vi har en hel värld, kanske inte minst Sydkorea, att slåss emot tillsammans. Och det här konceptet har tjejerna tagit till sig,  säger landslagscoachen Fredrik Wetterstrand till SVT Sport.

På tävlingarna i Sydkorea lyckades Linn Grant bäst i proffstävlingen med en delad 65:e plats av 144 spelare och i korenska amatörmästerskapen var det Beatrice Wallin som placerade sig bäst av de två på en delad 32:e plats av 108 spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.