Scottie Scheffler, USA, och Jon Rahm, Europa. Foto: TT

Utklassning när USA säkrade Ryder Cup-segern

Uppdaterad
Publicerad

Vilket mörker, Europa.

USA vann Ryder Cup med rekordstora siffror, 19-9.

– Det här var inte bara en seger. Det var en dominant seger, säger Collin Morikawa.

”Ryder Cup 2020”, uppskjuten från i fjol på grund av coronapandemin, har varit en amerikansk uppvisning från början till slut.

Med USA i ledning 11–5 inför singlarna krävdes en rejäl europeisk uppryckning för att skapa lite spänning. I stället blev avslutningen en ganska trött gäspning – klasskillnaden var helt enkelt alldeles för stor även under söndagens spel på Whistling Straits.

Det spelade ingen roll att Rory McIlroy, som tidigare haft ett hopplöst Ryder Cup, plötsligt hittade spelet och gick ut och vann den första matchen mot Xander Schauffele. För bakom nordirländaren blev det snabbt amerikansk ledning i de flesta matcherna och resultattavlan lyste plågsamt röd för det europeiska laget.

Rahm utan chans

Inte ens världsettan Jon Rahm, som spelade formidabel golf under de två första dagarna, lyckades bidra med någon poäng i sin singel. Det var symtomatiskt för Europas misslyckade försök till en ny mirakelvändning att spanjoren blev utklassad av USA:s ”sämsta” spelare enligt världsrankningen, Scottie Scheffler. Amerikanen, 21:a i världen, vann de fyra första hålen mot Rahm och släppte sedan aldrig taget.

Tidigt stod det klart att frågan inte var om – utan när – USA skulle vinna. Och när Collin Morikawa, med en enorm birdie på 17:e, säkrade minst oavgjort mot Viktor Hovland var USA garanterat de 14,5 poäng som krävdes för seger – trots att ytterligare sju matcher fortfarande var kvar ute på banan.

Att USA skulle lägga beslag på Ryder Cup-bucklan, och ta revansch för nederlaget i Paris för tre år sedan, var ingen överraskning med tanke på att amerikanerna kom till spel med det på papperet starkaste laget någonsin. Nu fanns ingen Tiger Woods eller Phil Mickelson i laget, som definitivt har framtiden för sig.

– Det känns så. Vi har pratat hur ung den här gruppen är och de kom in med mycket glöd. De är vänner, trivs bra ihop och spelar fantastiskt, säger USA:s kapten Steve Stricker.

19-9 är de största segersiffrorna i Ryder Cup sedan det nuvarande formatet infördes 1979.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.