Cameron Smith har valt att gå över till LIV-touren. Foto: TT

Vann British Open – nu går världstvåan till LIV-touren

Uppdaterad
Publicerad

Världstvåan i golf, australiern Cameron Smith, väljer att spela på den kontroversiella LIV-touren.

Han kan enligt uppgift kassera in 1 miljard kronor för tourbytet.

29-åringen har i år seglat upp som kanske den hetaste golfspelaren i världen. Han vann Players Championship och kom tvåa i US Masters i våras och vann sedan British Open i somras. Därmed klättrade han upp på andra plats på världsrankningen.

Nu blir han den högst rankade spelaren som går till den saudistödda golftouren, lockad av miljardbelopp, enligt The Telegraph.

Smith ska enligt Sydney Morning Herald spela i veckans LIV-tourtävling i Boston. Bland de andra nya spelarna på den penningstinna touren finns Smiths landsman Marc Leishman och stjärnskottet Joaquin Niemann, Chile, rankad 19 i världen.

Spelare som går till den kritiserade touren, finansierad av Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF, förlorar sina medlemskap på PGA-touren. Däremot får de fortfarande spela på Europatouren. De kommer heller inte att få räkna med tävlingsresultaten på världsrankningen.

KLIPP: Lockar med prispengar i miljardklassen – vad är LIV-touren?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.